Thaise rechter schiet zichzelf tijdens zitting in de borst uit protest

Getty Images
Een rechter in het Zuiden van Thailand schoot zichzelf in de borst, kort nadat hij vijf verdachten vrijsprak van moord en wapenbezit wegens gebrek aan bewijs en vervolgens kritiek uitte op het Thaise rechtssysteem. De zwaargewonde man werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand zou momenteel stabiel zijn, meldt BBC News.  

Kort voor de rechter, Khanakorn Pianchana, zichzelf in de borst schoot, had hij vijf verdachten vrijgesproken van moord en wapenbezit wegens gebrek aan bewijs. Na de uitspraak begon hij een betoog voor een eerlijker rechtssysteem, dat hij live op Facebook uitzond. 

“Er is duidelijk en geloofwaardig bewijs nodig vooraleer iemand gestraft kan worden. Dus als je niet zeker bent, straf ze dan niet”, zei hij. “Ik wil daarmee niet zeggen dat de vijf verdachten de misdaden niet gepleegd hebben, maar de gerechtelijke procedures moeten transparant en geloofwaardig zijn”, vervolgde hij. 

Daarnaast zei de rechter ook dat hij onder druk werd gezet om de verdachten schuldig te bevinden, ondanks het gebrek aan bewijs. Hij zou daarbij niet de enige rechter zijn. “Op dit moment worden andere collega-rechters van over het hele land op dezelfde manier behandeld als ik behandeld werd”, verklaarde hij. 

Dat rechters kritiek uiten op het rechtssysteem is eerder uitzonderlijk in Thailand. 

Protestactie of zelfmoordpoging?

Over het motief van de man bestaat toch nog enige twijfel. Volgens lokale media gaat het om een protestactie aangezien de rechter zijn statement op voorhand heeft geschreven en duidelijk naar de zaak verwees die hij net behandeld had, meldt BBC News. Toch deelt niet iedereen die mening. Zo zou de rechter zichzelf neergeschoten hebben omwille van “persoonlijke stress”, zegt Suriyan Hongvilai, woordvoerder van het Thaise gerecht, aan persagentschap AFP.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Zou het met onze nieuwe overbodige Vlaamse minister van justitie en handhaving hier ook die weg op gaan.

  • Freddy Wouters

    Wat zou die woordvoerder anders mogen zeggen met een regering die boven de wet staat.