Thaise prinses kan geen premier worden: leden koninklijke familie mogen geen politieke functies uitoefenen

Prinses Ubolratana.
AFP Prinses Ubolratana.
Prinses Ubolratana kan geen premier van Thailand worden. De kiescommissie trok vandaag definitief een streep door haar politieke ambities. Leden van de koninklijke familie staan volgens dat orgaan “boven de politiek” en mogen daarom geen politieke functies bekleden. Ubolratana had haar kandidatuur ook al zelf teruggetrokken.

De kiescommissie publiceerde de officiële lijst met premierskandidaten voor de komende verkiezing. Daarop ontbrak de naam van de 67-jarige prinses. De oudere zus van koning Rama X had vorige week verrassend bekendgemaakt dat ze het premierschap ambieert. Ze was de kandidaat van de partij Thai Raksa Chart, die bestaat uit aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra. Het leger schoof hem in 2006 opzij.

De koning had eerder al duidelijk gemaakt niet blij te zijn met de politieke ambities van zijn zus. Hij noemde de plannen van Ubolratana “ongepast”. Daarop trok prinses Ubolratana haar kandidatuur zelf in.

Het aanvraagformulier van prinses Ubolratana.
AFP Het aanvraagformulier van prinses Ubolratana.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Saadia Sellak

    Wat is haar geheim om zo lang jong en mooi te blijven? Dat ziet er niet uit als 67. Wel even handig om te weten.