Thaise popster door het stof na dragen van T-shirt met hakenkruis

Screenshot/TRUE ID TV
Een zangeres van de Thaise popgroep BNK48 zorgde voor ophef, nadat ze vrijdag tijdens een show in Thailand een T-shirt met daarop een hakenkruis droeg. De Israëlische ambassade in Thailand reageerde geschokt. “Ze kwetst de nabestaanden van slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vermoord”, klinkt het.

Terwijl gisteren wereldwijd herdenkingsceremonies ter nagedachtenis aan de ongeveer zes miljoen, veelal Joodse, slachtoffers van Hitlers vernietigingskampen, plaatsvonden, bood de Thaise popster Pichayapa ‘Namsai’ Nath haar excuses aan in een video op Instagram. “Ik droeg het T-shirt uit onwetendheid”, zei ze in tranen. “Vergeef het me alsjeblieft. Ik beloof dat dit nooit meer zal gebeuren.” 

Het management van de Thaise popgroep liet weten dat Pichayapa “geschiedenislessen wil volgen, zodat dergelijke fouten niet meer zullen gebeuren.”(Lees hieronder verder.)

สงสารน้ำใสวะ ไม่รู้จะพูดยังไงดี แต่เอาเป็นว่าสู้ๆๆ 😭😢 #bnk48 #namsaibnk48

6,479 Likes, 104 Comments - BNK48AllStory (@bnk48allstory) on Instagram: "สงสารน้ำใสวะ ไม่รู้จะพูดยังไงดี แต่เอาเป็นว่าสู้ๆๆ 😭😢 #bnk48 #namsaibnk48"

Onwetendheid over Holocaust

De swastika wordt in Azië als symbool van geluk en voorspoed beschouwd. Onwetendheid over de Holocaust en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog liggen er ten grondslag aan het gebruik van het symbool als decoratief element. 

Sommige Thai reageren dan ook verrast op Pichayapa's bericht. “Ik ben veertig jaar oud en weet niets over dit onderwerp”, schrijft Prasit Rudeekriengkrai op Instagram. “Op school wordt ons alleen over Thailand en de oorlogen in Myanmar geleerd”, zo staat in een andere reactie bij het filmpje te lezen.

In het verleden waren er in Thailand verschillende incidenten waarbij studenten in toneelstukken en ceremonies nazisymbolen en -rituelen gebruikten. Zo kwam in 2011 een Thaise school in het nieuws, omdat studenten tijdens een parade naziuniformen droegen. Bangkoks prestigieuze universiteit Chulalongkorn moest zich in 2013 publiekelijk verontschuldigen, nadat studenten een levensgrote muurschildering van Hitler hadden gemaakt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Had ze een betere manager, dan was dit niet gebeurd. De beste artiesten krijgen kledingadvies en 'gedragswetenschappers' tijdens hun rondreizen om dergelijke problemen te voorkomen... Herinner u Jeff Dunham in Maleisië...