Thaise jeugdvoetballers nog steeds spoorloos: meer dan 1.000 reddingswerkers werken de klok rond

Een klasgenote van  Prachak Sutham (13), een van de vermiste voetballers, toont een foto van hem op haar smartphone. Heel Thailand leeft erg mee met het nieuws.
REUTERS Een klasgenote van Prachak Sutham (13), een van de vermiste voetballers, toont een foto van hem op haar smartphone. Heel Thailand leeft erg mee met het nieuws.
Reddingswerkers in Thailand naderen de plek waar een jeugdvoetbalteam mogelijk vastzit in een ondergelopen grottenstelsel. Duikers van een legereenheid bevinden zich op minder dan 500 meter van de ruimte waar de twaalf tieners en hun coach een veilig heenkomen kunnen hebben gezocht.

De reddingsoperatie is al anderhalve week gaande en verloopt moeizaam.  Duikers moeten een doorgang van ongeveer 100 meter verbreden, omdat ze daar nu niet doorheen passen. Eerder bemoeilijkte ook de zware regenval de zoekoperatie. Duikers hadden grote moeite te navigeren in het modderige water. De afgelopen dagen daalde het waterpeil dankzij de inzet van pompen.

De tieners van elf tot zestien jaar oud en hun trainer (25 meter) verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hebben sindsdien geen teken van leven gegeven.

Experts stellen dat de jongeren dagen kunnen overleven zonder voedsel, maar het is onduidelijk of ze toegang hebben tot drinkbaar water.

De enorme zoekactie domineert het nieuws in het Thailand. Er zijn meer dan duizend reddingswerkers betrokken bij de operatie. Zij werken de klok rond. Het gaat onder meer om experts uit de VS, Groot-Brittannië en Japan.

Een ingenieur bij de ingang van het grottencomplex.
AFP Een ingenieur bij de ingang van het grottencomplex.
EPA
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.