Thaise ex-premier krijgt verbod om land te verlaten

Yingluck Shinawatra
AFP Yingluck Shinawatra
De vroegere Thaise premier Yingluck Shinawatra mag niet meer naar het buitenland reizen omdat ze zich later deze maand moet verantwoorden in een corruptiezaak. Dat heeft de militaire junta in het land vandaag meegedeeld.

Shinawatra werd in mei 2014 afgezet door het Thaise hooggerechtshof, na maandenlange manifestaties. De rest van de regering werd later die maand aan de kant geschoven bij een militaire staatsgreep, waarbij het huidige parlement en kabinet werden aangesteld.

Volgens lokale media wilde Shinawatra deze week naar Hongkong en het Verenigd Koninkrijk afreizen, maar heeft justitie daar een stokje voor gestoken. "Het bureau van de procureur-generaal heeft aangegeven dat de zaak onderzocht wordt door het gerecht en heeft daarom gevraagd dat de reis wordt uitgesteld", zo verklaarde generaal Prawit Wongsuwon, de Thaise vicepremier.

De voormalige premier zal nog voor 21 februari opgepakt worden voor verhoor, zo bevestigt een woordvoerder van de procureur-generaal. Daarna zal beslist worden of de zaak voor de rechtbank wordt gebracht.

Shinawatra wordt verdacht van corruptie in verband met een hulpprogramma voor rijsttelers. De overheid zou bij Thaise boeren namelijk rijst gekocht hebben aan een veel hogere prijs dan de marktprijs. Als Shinawatra schuldig bevonden wordt, riskeert ze tien jaar cel.

In januari had het Thaise parlement al beslist om Yingluck Shinawatra de komende vijf jaar uit de politiek te bannen.