Thaise duiker overleden tijdens plaatsen van zuurstoftanks in grot waar voetballertjes en coach vastzitten

De toestand van de kinderen en hun coach verslechtert.
AFP De toestand van de kinderen en hun coach verslechtert.
In Thailand is een duiker overleden terwijl hij zuurstoftanks in de grot plaatste waar de kinderen en hun coach nog steeds vastzitten. De 38-jarige ex-marinier verloor door zuurstofgebrek het bewustzijn op de weg terug en kon door zijn collega-duiker niet meer gered worden.

"Nadat hij een voorraad zuurstof had bezorgd, kwam hij op de terugweg zelf zuurstof tekort", zegt de vicegouverneur van de provincie Chiang Rai, Passakorn Boonyaluck. "Zijn duikpartner probeerde hem nog te helpen en terug te brengen", vulde het hoofd van de commando's van de marine, Apakorn Yookongkaew aan.

Het gaat om de 38-jarige Samarn Kunan, die eigenlijk al afgezwaaid was bij de marine, maar zich opnieuw had aangemeld om zijn hulp aan te bieden. Kunans lichaam wordt overgebracht naar zijn geboortedorp Roi Et.

Toestand kinderen en coach verslechtert
Intussen blijkt dat de toestand van twee van de kinderen en die van hun coach verslechtert: ze zijn ondervoed en uitgeput. De twaalf kinderen en hun trainer zitten al dertien dagen vast in de grot. 

Momenteel duurt het elf uur voor een geoefende duiker om heen en weer te gaan naar de kinderen: zes uur heen en vijf uur terug. De terugweg duurt minder lang vanwege de stroming. Het traject is kilometers lang, met smalle, onregelmatige gangen, en moeilijke passages onder water. 

"Alles proberen"

Op de vraag hoe de kinderen veilig door de tunnel kunnen worden geleid, wanneer zelfs een zeer ervaren marineduiker erin is overleden, antwoordt een woordvoerder van de Thaise marine op een persconferentie dat "we alles moeten proberen."

De reddingswerkers hopen met behulp van honderden pompen het waterniveau te doen dalen. Dat moet ervoor zorgen dat de kinderen weinig of niet zelf moeten duiken. De reddingswerkers werken tegen de klok: binnenkort worden hevige moessonregens verwacht, die de tunnel weer zullen doen vollopen met water.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas Fix

  1 leg touw van 5 kilometer richting te uitgaan om elkaar niet kwijt te spelen zo kunnen ook zwemmen naar te buiten kant

 • Loumar Wittebroodt

  Luchtflessen.. geen zuurstof flessen!!! Maak het niet moeilijker dan het is!!!

 • Hans Hoppe

  De idioot die verantwoordelijk is voor deze catastrofe kan dus aangeklaagd worden wegens doodslag. Zou eigenlijk echt wel moeten ! Ik leef echt mee met deze kinderen. Moest mijn zoon er bij zijn, en de ganse groep wordt gered, de verantwoordelijk zou maanden lang in de kliniek liggen door mijn toedoen. En ik denk dat vele normale ouders mij zouden steunen.

 • godelieve rigo

  R. I. P. Will men daar geen hulp of is het zo dat niemand zich aanbied, niks te halen zeker?

 • jos indigne

  Ik hoop op een goede afloop , maar zonder god ,want die gaat niet helpen , enkel de hulpverleners kunnen hier maar hun uiterste best doen