Thais leger wil met geweld einde maken aan bezetting

UNKNOWN
Het Thaise leger dreigt ermee geweld te gebruiken om een einde te maken aan de bezetting van de wijk Ratchaprasong in de hoofdstad Bangkok. Intussen heeft het straatprotest tegen de regering in Thailand opnieuw acht mensenlevens geëist.

"We hebben een plan om Ratchaprasong te ontruimen indien de bezetting niet wordt afgebroken", zo verklaarde woordvoerder Sunsern Kaewkumnerd van het Thaise leger. De autoriteiten hebben nog geen tijdstip voor een interventie vastgelegd. "Het is geen makkelijke operatie. Zonder adequate voorbereiding zullen er meer mensenlevens verloren gaan", legde de woordvoerder uit.
 
De tegenstanders van de regering barricaderen sinds begin april de commerciële en toeristische wijk Ratchaprasong. De wijk is omsingeld door militairen en de water- en stroomtoevoer is geblokkeerd.
 
Ook vandaag vonden op sommige plaatsen in Bangkok gewelddadige confrontaties plaats tussen de ordediensten en de zogenaamde roodhemden. Het geweld eiste volgens de hulpdiensten opnieuw drie doden. De voorbije dagen vielen al zestien dodelijke slachtoffers.

De Verenigde Staten hebben zaterdag bekendgemaakt dat ze een deel van het personeel in de ambassade in Bangkok zullen evacueren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde ook af om naar Thailand te reizen wegens het oplaaiende geweld. (belga/mvdb)