Thais leger schort de grondwet op

EPA
In Thailand heeft het leger de macht gegrepen. De Thaise legerchef kondigde de staatsgreep vanmiddag live op de televisie aan. Na de staatsgreep heeft het Thaise leger de grondwet van het land buiten werking gesteld.

De verzoeningsgesprekken tussen de politieke kampen die met mekaar overhoop liggen, zijn mislukt, zo stelde legerchef Prayuth Chan-O-Cha. "Opdat het land naar de normaliteit zou terugkeren", neemt het leger de macht over, luidde het. De legerchef liet weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Hij zei ook dat er in de betrekkingen met het buitenland niets zal veranderen.

Thailand kampt al maanden met protesten en politieke onrust. Na het gedwongen vertrek van premier Yingluck Shinawatra kreeg het Aziatische land met Niwatthamrong Boonsongphaisan een interim-premier.

Het leger kondigde dinsdag al de staat van beleg af. Volgens de legerleiding was geen sprake van een staatsgreep, maar was de stap bedoeld om rust in het land te brengen. Generaal Prayuth Chan-ocha dwong de ruziënde politieke kampen tot onderhandelingen. Die vonden plaats in een gebouw van het leger. Daar verzamelden zich vandaag honderden extra militairen. In ieder geval werd de Thaise protestleider Suthep Thaugsuban meegenomen.

De beslissing om de grondwet af te schaffen telt niet voor grondwetsartikel 2. Daarin wordt gestipuleerd dat Thailand een democratie is en de koning het staatshoofd. De grondwet is sinds 2007 van kracht.

"Blijf kalm"
De machtsovername door het leger verliep zonder wapengekletter. In de winkelwijk in het centrum van Bangkok was van de staatsgreep zelfs niets te merken, op de straten geen spoor van tanks. Maar honderden soldaten hadden post gevat aan de samenscholingsplaatsen van regeringsaanhangers en -tegenstanders.

Voor vanavond heeft het leger een uitgaansverbod verordend. De avondklok is ingesteld tussen 22.00 en 05.00 uur, aldus een zegsman. De krijgswet blijft voorlopig van kracht in heel het land. Dat laat de militairen onder andere toe demonstraties te stoppen en mensen zonder arrestatiebevel op te pakken.

Leiders van de regeringsaanhangers, de zogenoemde Roodhemden, riepen hun mensen op de aanwijzingen van het leger op te volgen. De Roodhemden hadden voor het geval dat de in 2011 democratisch verkozen regering ten val wordt gebracht, steeds weer met massademonstraties gedreigd. "Blijf kalm", was de boodschap aan de regeringsaanhangers.

Verkeershinder
Het openbaar leven in Bangkok verloopt nog steeds normaal; er is wel al aanzienlijke verkeershinder. Dat geldt ook voor de wegen naar de beide luchthavens van de Thaise hoofdstad. "Reizigers worden daarom aangeraden voldoende tijd te nemen voor transfers in en rond Bangkok".

Op de luchthaven Suvarnabhumi is er normale bedrijvigheid. Nationale en internationale vluchten zijn zonder beperkingen mogelijk. Wegens de avondklok moeten reizigers ten laatste om 22.00 uur op de luchthaven te zijn.