Textielarbeiders Bangladesh manifesteren tegen lage lonen

Protesten tegen de slechte werkomstandigheden en lage lonen in de textielindustrie in Gazipur, Bangladesh.
AFP Protesten tegen de slechte werkomstandigheden en lage lonen in de textielindustrie in Gazipur, Bangladesh.
In Bangladesh blokkeren tienduizenden textielarbeiders de straten. De manifestanten steken ateliers in brand en gaan de confrontatie aan met de politie. Ze eisen een minimumloon van omgerekend 100 dollar per maand.

Volgens een politiechef van het district Gazipur, niet ver van de hoofdstad Dhaka, manifesteerden er vandaag tot zo'n 200.000 arbeiders en dat voor de derde dag op rij. In de regio zijn honderden textielfabrieken gevestigd. Zo'n 300 fabrieken en ateliers hielden de deuren dicht uit vrees voor aanvallen van de manifestanten, luidt het verder.

De politie schoot met rubberkogels en trachtte de mensenmassa met traangas uiteen te drijven. Bij de onlusten zouden tientallen arbeiders en enkele politieagenten gewond zijn geraakt.

In Bangladesh worden met de regelmaat van de klok manifestaties gehouden tegen de lage lonen en de slechte werkomstandigheden in de textielsector sinds de instorting in april van het Rana Plaza, een gebouw in Savar waarin vooral textielateliers gevestigd waren. Bij dat drama kwamen meer dan 1.100 personen om. Ook in Savar wordt betoogd. De manifestanten zouden er al minstens twee fabrieken in brand hebben gestoken.