Texas herziet geschiedenislessen: Hillary Clinton niet meer vermeld, impact van Mozes op stichting van Amerika wel

Hillary Clinton
EPA Hillary Clinton
In Texas heeft de onderwijsraad de voorschriften voor geschiedenislessen herzien. Vanaf nu mag er bijvoorbeeld niet meer over Hillary Clinton gepraat worden. Omstreden zaken als de impact van Mozes op de stichting van Amerika zitten nog wel in het lessenpakket.

Geschiedenis schrijven is slechts enkele gegeven. De geschiedenis herschrijven is blijkbaar een stuk makkelijker. In de Amerikaanse staat Texas heeft de onderwijsraad een resem nieuwe richtlijnen voor geschiedenisboeken goedgekeurd. Daarin staat vermeld welke onderwerpen behandeld mogen worden op school en welke niet.

De meest controversiële wijziging die ze doorvoeren, is het schrappen van de naam Hillary Clinton uit het lessenpakket. De voormalige first lady die later als eerste vrouw ooit door een grote partij genomineerd werd als presidentskandidaat was volgens de raad van ondergeschikt belang. Ook Hellen Keller, een schrijfster en activiste uit 1888 die als eerste dove en blinde Amerikaan een hoger diploma behaalde, werd geschrapt uit de boeken.

Toch haalde heel wat omstreden passages de selectie wel. Zo leren Texaanse kinderen bijvoorbeeld wel dat de leer van Mozes de meest invloedrijke factor was bij de stichting van de Verenigde Staten.

"Neem geen loopje met Christelijke waarden"

Ook bij de les over de Alamo (de strijd waarin de Amerikanen op bloedige wijze het toenmalige Mexicaans Texas veroverden) wordt nog steeds naar de Amerikanen verwezen als “de heroïsche verdedigers die hun leven gaven".

Toch staat de onderwijsraad als één blok achter de nieuwe afspraken. “In Texas neem je geen loopje met de Alamo of met onze Christelijke waarden”, zegt voorzitter Jonathan M. Saenz in een statement. Texas staat algemeen bekend als een erg conservatieve staat.

De nieuwe regels hebben betrekking op 5,4 miljoen kinderen.
61 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jean petermans

  Heeft men er nog niets geleerd : verbied iets en het bloeit open.

 • Herbert Verbeeck

  Indoctrinatie noemt zoiets. Als dat bv in China gebeurt wordt er schande gesproken. In het vrije...Amerika is dit normaal.

 • Ludovic De Beuckeleer

  de geschiedenis word geschreven door de overwinnaar dat is toch algemeen bekent .

 • Jonathan Wouters

  Wat zou er dan in moeten staan over Hillary Clinton? De uranium deal met Rusland? Of de verwijderde e-mails? Benghazi? Wat dan? Het is een oude wraakzuchtige dronkelap met een overspelige echtgenoot, meer niet.

 • johanneke li

  Tony, de slag van the alamo hebben ze verloren ja, maar de tijd die ze ermee gewonnen hebben was een strategische overwinning en daarmee hebben ze uiteindelijk de oorlog kunnen winnen!