Texas executeert man die echtgenote en stiefzonen vermoordde

Robert Sparks is de zevende gevangene die dit jaar is geëxecuteerd in Texas.
AFP Robert Sparks is de zevende gevangene die dit jaar is geëxecuteerd in Texas.
In Texas is deze nacht een 45-jarige man geëxecuteerd. Robert Sparks vermoordde in 2007 zijn vrouw en stiefzonen en verkrachtte zijn twee stiefdochters, naar eigen zeggen omdat hij geloofde dat zijn echtgenote hem vergiftigde. De man kreeg een dodelijke injectie toegediend. Dat meldt het Texaanse ministerie van Justitie.

Het Amerikaanse hooggerechtshof weigerde een uur voor de geplande executietijd om zes uur ’s avonds nog een petitie die vroeg om de executie te schorsen.

Een jury in Dallas veroordeelde Sparks in 2008 tot de doodstraf nadat hij een jaar eerder zijn vrouw Chare Agnew en zijn twee stiefzonen Harold (9) en Raekwon (10) doodstak in hun huis. De man zou zijn vrouw achttien keer in haar slaap gestoken hebben met een mes, waarna hij zijn stiefzoons wakker maakte en hen in de keuken doodstak.

Stiefdochters verkracht

Nadien zou hij zijn twee stiefdochters LaKenya Agnew (14) en Garysha Brown (12) hebben wakker gemaakt en vastgebonden, waarna hij hen seksueel misbruikte. Hij vertelde de meisjes dat hun moeder hem had proberen te vergiftigen. Tot slot sloot hij de meisjes op in een kast en vertrok naar zijn moeders huis om haar auto te lenen. Daarmee reed hij naar de woning van een ex-vriendin, aan wie hij opbiechtte zijn vrouw en stiefzoons vermoord te hebben. Daarna belde hij volgens gerechtelijke documenten zelf de politie en legde telefonisch een bekentenis af.

Enkele dagen later werd de man gearresteerd in Dallas. Tegenover de politie verklaarde hij opnieuw dat zijn vrouw hem had proberen te vergiftigen. Om dat te bewijzen stond hij DNA-materiaal af, maar zijn beweringen konden nooit hardgemaakt worden in het lab.

Texas voert vaakst doodstraf uit

Sparks vocht zijn doodsvonnis tevergeefs aan. Hij is de zestiende gevangene die dit jaar in de VS wordt geëxecuteerd en de zevende in Texas. Dat meldt het Death Penalty Information Center. Texas heeft meer gevangenen geëxecuteerd dan welke andere staat ook sinds het Hooggerechtshof in 1976 de doodstraf opnieuw heeft ingesteld.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Van Craen

  Dit zou bij ons ook moeten toegepast worden. De daders mogen niet gedood worden maar hun slachtoffers wel. Ik ben voor "oog om oog tand om tand" toe te passen. Ons gerechtsysteem geeft dan mogelijk een werkstrafje. Hebben wij nog veel echte rechters ?

 • Etienne Vanhoegaerden

  Zo moet het

 • leppens alex

  Doodstraf mag in België ook gerust ingevoerd worden met dodelijke injectie. Voor mensen waarvan duidelijk bewezen word dat ze iemand anders van het leven beroven zou het een terechte beslissing zijn. En kosten achteraf ook niks meer aan de maatschappij. Fikse besparing regering van Brussel.

 • Sobek Wessels

  De enige juiste en Rechtvaardige straf hij heeft immers twee kinderen en zijn vrouw de Doodstraf gegeven en zijn twee stiefdochters verkracht en hun leven ontnomen door het vermoorden van hun moeder en broers ! Er is in dit geval ook geen enkele twijfel dat hij de dader is !

 • Godfrey Vaes

  Zo hoort het!