Texas doodt moordenaar met nieuw slaapmiddel

De executiekamer in de gevangenis van Huntsville, Texas.
AP De executiekamer in de gevangenis van Huntsville, Texas.
In de gevangenis van Huntsville, Texas is een man geëxecuteerd met een nieuw krachtig slaapmiddel. Tommy Lynn Sells, een seriemoordenaar, is de eerste terdoodveroordeelde die een dodelijke injectie kreeg met dit middel. Advocaten hadden nog om meer informatie over het middel gevraagd, maar dat verzoek heeft het Hooggerechtshof afgewezen.

Het Hooggerechtshof bepaalde dat Texas niet hoeft te zeggen wie de fabrikant is van het middel. Dat zou kunnen leiden tot bedreigingen. De advocaten van de veroordeelde drongen aan op meer informatie omdat er dingen mis waren gegaan bij eerdere executies. Zij willen de naam van de producent om te kunnen achterhalen wat de kwaliteit van het middel is. Ze voeren aan dat er mogelijk ongeoorloofde bijwerkingen kunnen optreden.

De gevangenissen in de VS moeten noodgedwongen op zoek naar nieuwe producenten omdat er te weinig voorraad is van het oorspronkelijk gebruikte middel, pentobartibal. Grote farmaceutische bedrijven, met name in Europa, willen niet langer leveren omdat ze niet willen meewerken aan het uitvoeren van de doodstraf.

Tommy Lynn Sells kreeg de doodstraf voor het vermoorden van een 13-jarig meisje en mishandelen van haar vriendinnetje in Del Rio, in 1999. Hij zou 70 moorden op zijn geweten hebben. Sells overleed 13 minuten nadat de injectie was toegediend.

Tommy Lynn Sells.
AP Tommy Lynn Sells.