Texaanse industrieel is nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

De door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Senaat heeft vandaag de benoeming van Rex Tillerson, de vroegere CEO van oliereus ExxonMobil, tot minister van Buitenlandse Zaken goedgekeurd.

Er waren 56 stemmen voor en 43 tegen de voordracht van de nieuwe Republikeinse president Donald Trump van de 64-jarige Texaanse industrieel. Hij volgt de Democraat John Kerry op die op 19 januari reeds het State Department had verlaten.

Nagenoeg alle Democratische senatoren hebben tegengestemd vanwege Tillersons band met het Rusland van president Vladimir Poetin. Zij vrezen dat Tillerson en Trump sommige sancties tegen Moskou willen opheffen.

Rex Tillerson is nog maar de zesde hoge ambtenaar wiens benoeming groen licht krijgt van de Senaat. Daarvoor waren er Defensie, Binnenlandse Veiligheid, de CIA, de VN en Transport.

De commissie Justitie keurde met 11 tegen 9 volgens partijlijnen de benoeming goed van senator Jeff Sessions tot minister van Justitie. Twee Republikeinen hebben echter gezegd dat zij de benoeming van Betsy DeVos tot minister van Onderwijs niet zullen steunen.

De Democratische minderheid blijft proceduremanoeuvres gebruiken om de benoeming van andere ministers te vertragen. Op zijn dagelijkse persbriefing van het Witte Huis heeft woordvoerder Sean Spicer de Democraten ervan beschuldigd zich "kinderachtig" te gedragen met hun vertragingsmanoeuvres.