Test wijst uit dat man niet de vader is van kind. Wie wel slaat wereld met verstomming

thinkstock
Toen een man en vrouw uit Washington vaststelden dat de bloedgroep van hun baby niet overeenkwam met die van hen, besloten ze een vaderschapstest uit te voeren. Het resultaat was schokkend. De papa bleek niet de werkelijke papa te zijn. Maar toen moest het meest verrassende nieuws nog komen. De ongeboren tweelingbroer van de man was de echte genetische vader van het kind. Dat meldt Buzzfeed.

De vrouw beviel na kunstmatige inseminatie in een vruchtbaarheidskliniek. Toen na de geboorte bleek dat de baby een andere bloedgroep had, stonden zowel de ouders als het ziekenhuis perplex. Het juiste sperma was wel degelijk gebruikt maar toch was de 34-jarige man niet de papa van zijn kind. De artsen hadden geen verklaring.

Eureka
Het ouderpaar benaderde geneticus Barry Star om het raadsel op te lossen. De specialist deed een zogenaamde afstammingstest om de banden van de baby met andere familieleden aan te tonen. Het sperma van de man kwam genetisch slechts voor tien procent met het kind overeen. De genen in het sperma van de Amerikaan verschilden ook met de genen in zijn speeksel. Toen volgde een eureka-moment. De man bleek de oom van het kind te zijn. De genetische papa van het jongetje was dan weer de ongeboren tweelingbroer van de man.

Chimaera
Hoe dit uit te leggen valt? Soms worden cellen van de ongeboren tweelingbroer -of zus via de baarmoeder overgedragen op het levensvatbare embryo. De 34-jarige man blijkt een eerste aangetoonde geval van een menselijk 'chimaera' te zijn na een falende vaderschapstest. Als cellen met verschillende genetische achtergronden voorkomen in één enkel individu, wordt er gesproken van chimerisme. In dit geval gaat het om iemand met extra genen afkomstig van een ongeboren tweelingbroer -of zus die verloren ging tijdens het prille begin van de zwangerschap.

Eierstokken
In 2002 werd iets gelijkaardigs vastgesteld bij Karen Keegan uit Boston. De genen in haar bloedcellen weken af van de genen in haar eierstokken. Toen ze een niertransplantatie nodig had, bleek zij niet de moeder van haar kinderen te zijn. Hun werkelijke genetische mama was een tweelingzus die nooit was geboren.

Meerling
Naar schatting zouden één op acht zwangerschappen van een enkele baby gestart zijn als een zwangerschap van een meerling maar dit wordt zelden ontdekt. Naarmate meer zwangerschappen het gevolg zijn van vruchtbaarheidsbehandelingen, verwacht de medische wereld ook meer gevallen van menselijke chimaera's.