Tesla ontslaat 3.600 werknemers in poging om eindelijk winst te maken

Archieffoto.
REUTERS Archieffoto.
De Amerikaanse bouwer van elektrische auto's Tesla ontslaat ongeveer 9 procent van zijn personeel. Dat maakte topman Elon Musk vandaag bekend. De kosten moeten omlaag en het bedrijf moet winstgevend worden, zei hij.

In een e-mail aan zijn medewerkers zei Musk dat Tesla in zijn vijftienjarig bestaan nooit een jaar met winst heeft afgesloten en blijft inzetten op schone energie. Maar de autobouwer zal "die missie nooit bereiken tenzij we duurzaam winstgevend zijn". Nadat de mail gelekt werd aan de media, zette Musk de inhoud zelf op Twitter.

Musk noemde de maatregel, waardoor zowat 3.600 mensen hun werk verliezen, "moeilijk, maar noodzakelijk".

Dubbel werk

Tesla is stormachtig gegroeid. Eind december werkten er ruim 37.500 mensen. Door de krachtige expansie zijn volgens Musk veel dubbelingen ontstaan wat betreft bijvoorbeeld ondersteunende functies. Vandaar dat hij nu de bezem door de organisatie haalt.

Het gaat om de uitwerking van een eerder aangekondigde herstructurering, waarover nog geen cijfers qua banen naar buiten waren gekomen. 

Geen gevaar voor Model 3

Volgens de autobouwer heeft de ingreep geen gevolgen voor het halen van de productiedoelen voor zijn belangrijke Model 3. Door gemiste doelstellingen en het spenderen van veel geld, om de productie van die voor een breder publiek bedoelde wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden flink onder druk op de beurs. 
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Ze gaan daar zeer goede kwaliteit leveren, denk dat je best meteen enkele van die auto's besteld wil je er met een kunnen rijden.

 • Ronald Boudewijns

  Amerikaanse auto’s hoger belasten hier zoals trump met Europese wagens doet....

 • Hendrik Patyn

  Mr De Win, Moest Musk enkel betaald zijn volgens het succes, wat volgens mij gelijk staat met winst, dan mag hij aan het OCMW. Wees gerust hij steekt op een andere manier geld in zijn zakken, ik denk niet dat hij leeft van het loon van zijn vriendin. En batterijen op wielen zijn niet de toekomst, het maken van de batterijen stoot al heel veel co2 uit.

 • Pedro Dejaeghere

  Niet echt realistisch als de productie veel te traag is heb je niet minder maar meer mensen nodig. Grootste zijn de anulaties van bestelingen . Wat tot de mensen eens beseffen dat er niets groen aan is en dat dit niet de toekomst is. Waterstof is goed voor iedereen alderest is zever in bakjes

 • Geert Vaelen

  Als je bedrijf al 15 jaar bestaat en het heeft nog geen euro winst geboekt, wil dat zeggen dat het grote publiek niet warm loopt voor je product of dat er te grote problemen mee zijn. Elektrisch rijden lijkt mooi op papier maar teveel mensen doen er grotere afstanden mee dan de batterij toelaat. Aan zulke mensen zal je NOOIT een elektrische auto kunnen verkopen.