Terwijl laatste bolwerk Kalifaat wankelt: gigantisch massagraf ontdekt in Raqqa

AFP
Het laatste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië staat op instorten en terwijl het slotoffensief aan de gang is, wordt steeds duidelijker hoe gruwelijk het leven in het Kalifaat wel was. In een veld buiten de voormalige IS-hoofdstad Raqqa is een massagraf ontdekt waar naar schatting 3.500 lichamen begraven zijn, onder meer van mensen die geëxecuteerd werden door IS.

Het bestaan van het massagraf kwam vorige maand aan het licht, meer dan een jaar na de val van de stad. Sinds 2014 zwaaide IS er de plak. Het is al het negende massagraf dat gevonden wordt in de omgeving van Raqqa, maar het is met voorsprong het grootste. “We schatten dat hier tussen de 2.500 tot 3.000 lichamen begraven liggen. Er zijn ook nog eens 900 tot 1.100 individuele graven”, aldus forensisch assistent Asaad Mohammad (56).

Wind

De Civiele Bescherming van Raqqa groef intussen al 120 lichamen op in al-Fukheikha. De enige geluiden die te horen zijn op de site zijn die van de schoppen en de wind door de bomen. Als een lichaam aan de oppervlakte komt, volgt een eerste oppervlakkige autopsie. “Ongeveer 35 jaar, derdegraadsbrandwonden”, klinkt het bijvoorbeeld.


Vervolgens wordt het lichaam in een lijkzak gelegd, waarop plaats en datum worden geschreven. En meestal de woorden: “niet geïdentificeerd”. Nadat alle kenmerken waaraan het lichaam nog herkend kan worden, genoteerd zijn, wordt het op een truck gelegd en naar een begraafplaats gevoerd 10 kilometer verderop, waar het een degelijke begrafenis krijgt. (lees hieronder verder)

AFP

“Het is een macabere routine geworden”, aldus Mohammad. “We vermoeden trouwens dat wat hier gebeurd is, ook elders gebeurd zal zijn. Ook in het laatste bolwerk, Baghouz. Het zou daar zelfs nog erger kunnen zijn. De gevechten zijn er intenser omdat de strijders nergens meer heen kunnen.”

De opgravingen in de buurt van Raqqa zijn sinds januari vorig jaar aan de gang. Intussen zijn al 3.800 lichamen blootgelegd. 560 konden al geïdentificeerd worden. Zij werden overgedragen aan hun families, aldus opziener Turki al-Ali bij het Franse persbureau AFP. (lees hieronder verder)

AFP

Er wordt rekening mee gehouden dat er bij de doden ook westerlingen zijn. “We hebben van bewoners van al-Fukheikha gehoord dat ze soms mensen zagen in oranje overalls”, aldus al-Ali, verwijzend naar de kleren waarin IS zijn gevangenen vaak executeerde.

James Foley

Onder meer de Amerikaanse journalist James Foley droeg zo’n overall toen hij om het leven werd gebracht. Analyse van de beelden wees al uit dat hij in de buurt van Raqqa geëxecuteerd werd. Zijn lichaam werd nog niet teruggevonden.

Jihadi John met journalist James Foley.
ap Jihadi John met journalist James Foley.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • August Leemans

  Neem die IS moordenaars alles af en laat hen werken voor wat ze kapot hebben gemaakt. Dat zou het enige doel in hun leven nog mogen zijn voor zowel vrouwen als mannen. Geef hen alleen nog basisbehoeften, meer hebben ze de anderen niet gegeven en zelfs nog minder.

 • gustaaf carpels

  Begint men me eindelijk te geloven dat deze zogegenaamde jihadisten moordenaars zijn Zowel de mannen en de vrouwelijke IS ers zijn massamoordenaars hebben honderden onschuldige mensen doodgeschoten,kelen overgesneden, vrouwen in het bijzijn van hun kinderen verkracht en vermoord,en deze kinderen verplicht om te leren schieten op andere onschuldige mensen

 • Leonarda Van Opbroecke

  Die moorden gebeuren niet uit 'geloofsovertuiging'. Merendeel van de gedode mensen was Moslim. Die uitvoerders zijn gewoonweg 'moordenaars' en op macht en aanzien belust. Ook degene die van Europa zijn afgereisd om zich aan te sluiten bij die groepering zijn allemaal mee schuldig. Bewijzen of niet. Al ging je maar enkel naar Syrië daar om zogezegd de 'afwas' te doen. Zowiezo medeplichtig

 • Dirk Sonck

  De doodstraf zou toch opnieuw bespreekbaar moeten worden voor criminelen die dergelijke gruweldaden plegen.

 • Roger Boni

  In Syrie worden regelmatig massagraven en wapenopslagplaatsen ontdenkt waar is uit verdreven is. Niets daarvan in de media.