Terugtrekking VS uit Syrië loopt verre van gesmeerd. Erdogan: “Turkije zal nooit instemmen met compromis dat Koerdische rebellen beschermt”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zware kritiek geuit op uitspraken van John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had de verdediging opgenomen van Washingtons Koerdische partners in Syrië. Maar Ankara beschouwt hen als terroristen. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat de door Trump aangekondigde terugtrekking van de Amerikanen uit Syrië verre van gesmeerd verloopt. Bolton had gezegd dat die terugtrekking er enkel komt als er ook garanties zijn voor de veiligheid van de Koerdische partners.

De uitspraken die Bolton zondag deed, "zijn voor ons onaanvaardbaar en onmogelijk te verteren", aldus Erdogan tijdens een toespraak voor het Turkse parlement. De Turkse president had het over een "heel ernstige fout" van Bolton. Hij kondigde aan dat Turkije nooit zal instemmen met een compromis dat Koerdische rebellen zal beschermen. Erdogan weigert nu in gesprek te gaan met Bolton.

"Deze mensen zijn terroristen, maar sommigen zeggen: ‘Raak hen niet aan, het zijn Koerden'", aldus Erdogan. "Ze kunnen ook Turks, Turkmeens of Arabisch zijn. Van waar ze ook komen, het zijn terroristen en dus zullen we het nodige doen.”

“Wapens van Koerdische milities terugnemen”

Ook Ibrahim Kalin, de woordvoerder en veiligheidsadviseur van de Turkse president, benadrukte vandaag nogmaals dat er geen sprake kan zijn van veiligheidsgaranties aan een “terreurorganisatie”.

Hij voegde toe dat Turkije wil dat de Verenigde Staten de wapens recupereren die aan de Koerdische milities in Syrië werden gegeven in de strijd tegen IS. “We verwachten dat alle geleverde wapens gerecupereerd worden”, zei hij op een persconferentie in Ankara. “Geen enkel alternatief” daarvoor is aanvaardbaar voor Turkije, zo wordt bovendien benadrukt. “Ze hebben ons gezegd dat daar momenteel aan gewerkt wordt, maar de details zullen pas in de komende dagen duidelijk worden.”

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton met president Donald Trump.
Photo News De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton met president Donald Trump.

Bolton is vandaag in Istanbul om de Turken warm te maken voor de Amerikaanse plannen in Syrië. Hij had in de voormiddag al een ontmoeting met hooggeplaatste Turkse functionarissen, zoals Ibrahim Kalin. Die ontmoeting duurde meer dan twee uur, maar over de inhoud lekte nog niets uit. Of er nog andere ontmoetingen gepland staan, is voorlopig niet duidelijk.

In december kondigde Trump aan dat hij de ongeveer 2.000 Amerikaanse militairen uit Syrië zou terugtrekken. Langer blijven is volgens Trump niet nodig omdat IS in Syrië zou zijn verslagen. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is de terreurgroep echter niet uitgeschakeld. De organisatie meldde dat IS gisteren een aanval pleegde op de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die worden geleid door de Koerden. Daardoor werden 23 SDF-strijders gedood en raakten dertig anderen gewond.

Amerikaanse troepen en de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië.
EPA Amerikaanse troepen en de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië.

Terreurorganisatie

De Verenigde Staten leveren militaire steun aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), in hun strijd tegen terreurgroep IS, maar Turkije beschouwt deze YPG al jarenlang als een terreurorganisatie. Bovendien dreigt Ankara al weken met een offensief op de stellingen van YPG ten oosten van de Eufraat. Erdogan herhaalde vandaag dat dreigement. Hij zei dat Turkije voorbereidingen treft voor het aanpakken van IS in het noorden van Syrië. Hij benadrukte dat IS samen met “andere terreurgroepen” zal worden uitgeschakeld. Een woordvoerder van Erdogan zei dat Ankara Washington geen toestemming gaat vragen voor een operatie in Syrië.

Vanuit Parijs pleit de Franse president Emmanuel Macron er bij Trump voor te zorgen voor "de veiligheid van al onze partners", als de Amerikaanse troepen zich uit Syrië zullen terugtrekken.

Bekijk ook:
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Latet

  Dat moet ook niet maar is een zeergoed stok achter de deur.

 • Mehmet Kral

  Waarom die Westerse bemoeienissen? Houd je toch met u eigen zaken bezig. En achteraf huilen omdat er zoveel vluchtelingen komen? Peuter dan maar niet in andermans gat.

 • wim Goossens

  Voor deze reactie van Erdogan te voorspellen moet je geen kernfysica gestudeerd hebben ... Hieruit blijkt nogmaals dat de her Trump geen kaas gegeten heeft van internationale politiek, ik vermoed zelfs dat hij niet weet waar turkije of syrië ligt op de wereldkaart

 • jos beverke

  Een halve dag terug was Erdogan akkoord en nu draait hij al kazak.Die vent is een onbetrouwbaar specimen voor de NATO en voor Turkije waar hij volop bezig is zijn tegenstanders en de vrije pers gevangen te zetten.Zijn droom is het herstel van het Ottomaanse rijk en een stuk inpalmen van Syrie is daar nog maar een begin van.De eertijdse Armeense genocide is voor hem een spiegelbeeld om nu de Koerden aan te pakken!

 • Frits Vandenberge

  Wat voor de enen 'terroristen' zijn, zijn voor de anderen 'vrijheidsstrijders'. In de geschiedenis is het altijd zo geweest en het zal niet veranderen. Kwestie van perceptie en eigen ideologie.