Terugsturen vluchtelingen kost Europese belastingbetaler flinke som

De politie pakt gestrande bootvluchtelingen op aan de Frans-Italiaanse grens.
GETTY De politie pakt gestrande bootvluchtelingen op aan de Frans-Italiaanse grens.
De EU-lidstaten hebben sinds 2000 11,3 miljard euro uitgegeven om illegale migranten terug te sturen, en 1,6 miljard euro om de bescherming van de Europese grenzen te verzekeren. Dat blijkt uit een onderzoek van een consortium van journalisten dat vandaag is vrijgegeven in 16 Europese landen.

De cijfers komen naar buiten op een moment dat de vluchtelingenkwestie hoog op de agenda van de Europese Unie staat. De lidstaten zijn het unaniem eens om het terugsturen van illegale immigranten te versnellen, maar zijn verdeeld over de steun die ze moeten bieden aan Italië en Griekenland, twee landen die de vluchtelingenstroom niet meer aankunnen.

De uitzetting van een migrant kost gemiddeld 4.000 euro, waarvan de helft transportkosten zijn. De migranten van hun kant hebben sinds 2000 15,7 miljard euro opgehoest om hun vaak hachelijke tocht naar Europa te bekostigen.

Grote industriële en gespecialiseerde groepen zoals Airbus, Finmeccanica en Thales profiteren het meest van de inspanningen om de Europese grenzen te beschermen.