Terroristische organisatie ontmanteld in Xinjiang

De Chinese politie heeft een terroristische organisatie in Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van het land, ontmanteld. De terroristen worden verdacht van een dodelijke aanslag tijdens de Olympische spelen van 2008. De organisatie, die meer dan tien leden telt, voerde sinds begin 2008 aanslagen uit in de regio Xinjiang, voornamelijk door Oeigoeren bevolkt. Volgens de Chinese overheid geldt daar een separatistische dreiging.
 
"Sinds 2008 heeft de terreurorganisatie vele terroristische daden gepland en uitgevoerd in Xinjiang, waaronder een aanval tegen de politie en de grensbewakers in Kashgar tijdens de Olympische Spelen", zegt Wu Heping, woordvoerder van het ministerie van Openbare Veiligheid. "De arrestaties bewijzen eens te meer dat terroristische organisaties de grootste bedreiging vormen voor China, vandaag en in de toekomst."
 
Vrachtwagen
Op 4 augustus 2008, vier dagen voor de start van de Olympische Spelen in Peking, waren twee mannen met een vrachtwagen ingereden op een groep van 70 politiemensen. Ze vielen hen vervolgens aan met messen en explosieven. Daarbij vielen 17 doden en vele gewonden, volgens de officiële berichten. De uitvoerders van die aanslag werden in april 2009 al geëxecuteerd. (afp/lpb)