Terroristen viseerden EU-gebouw en Sheraton Hotel

Rond de jaarwisseling werd in Brussel een terreuralarm afgekondigd.
Rond de jaarwisseling werd in Brussel een terreuralarm afgekondigd.

De Marokkaanse politie heeft een terroristisch netwerk opgerold dat aanslagen wilde plegen in Marokko en België. Het gaat om elf personen, onder wie een Marokkaan die in België woont. Ze werden opgepakt in de steden Fes en Nador.

Aanslagen
"Het netwerk wilde aanslagen plegen in Marokko en België", meldt het persagentschap Maghreb Arabe Presse (MAP). In ons land zou het gaan om twee doelwitten, de 'Caprice des Dieux', het parlementsgebouw van de Europese Unie, en een Sheraton Hotel in Brussel.

Al-Qaida
Het netwerk had banden met rekruteringsfilialen voor vrijwilligers in Irak en al-Qaida in Algerije. Een bron die dicht bij de Marokkaanse overheid staat, heeft gezegd dat het netwerk "geen banden heeft met dat van Abdelkader Belliraj", dat uit 35 mensen bestond en momenteel wordt vervolgd voor "terrorisme".

Belgische Marokkaan
De Belgische Marokkaan, die in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek woont, zou de nummer twee van de organisatie zijn. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig, onder wie het kopstuk van de bende. Het gaat om Mohamed Bakali en Mohamed Agbalou, twee mannen die al sinds februari worden gezocht door de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

Belgische justitie
In België waren noch het federaal parket, noch de Federale Overheidsdienst Justitie of die van Buitenlandse Zaken, op de hoogte gebracht van de ontmanteling van het netwerk. "We zijn dus niet direct betrokken bij deze zaak, zelfs als de Marokkaanse autoriteiten zich gebaseerd hebben op informatie afkomstig uit België om hun dossier op te stellen", legt de woordvoerster van het federaal parket uit. "We gaan aan de verbindingsofficier en verbindingsmagistraat in Marokko vragen om zich te informeren en onze hulp voor te stellen aan onze Marokkaanse collega's. Maar het is nog te vroeg om over eender welk scenario dan ook te spreken", vervolgt ze. (afp/gb/sam)