Terrorist van Straatsburg gedood tijdens politieoperatie, 4 familieleden gearresteerd

AFP
In de Straatsburgse wijk Neudorf is terrorist Cherif Chekatt gisteravond doodgeschoten tijdens een politieoperatie. Dat wordt bevestigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Daarnaast werden nog eens vier familieleden van de dader gearresteerd. De kerstmarkt in Straatsburg is heropend. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner deelde gisteravond mee dat er een nieuwe politieoperatie was opgestart in de wijk Neudorf. Daarbij weerklonken schoten. Een bron bij de politie verklaarde aan Reuters en FranceInfo dat de schutter die dinsdagavond mensen neerschoot tijdens de kerstmarkt in Straatsburg werd geneutraliseerd nadat hij zelf het vuur opende. 

Chekatt zou zich hebben schuilgehouden in een opslagplaats in de wijk La Meinau, niet ver van Neudorf waar hij opgroeide en dinsdagavond voor het laatst gezien werd. “Hij werd omstreeks 21 uur opgemerkt door een gespecialiseerde brigade, toen de man “rondwandelde” op straat. Ze probeerden hem staande te houden, maar hij draaide zich om en vuurde op de agenten. “Ze hebben onmiddellijk gereageerd en de aanvaller geneutraliseerd”, aldus de minister.

Zeven verdachten gearresteerd

Na het neutraliseren van de dader werden nog twee nieuwe arrestaties verricht. In totaal zijn er zo vier familieleden gearresteerd. In de nacht van dinsdag op woensdag werden er nog drie anderen uit zijn omgeving opgepakt. “Het onderzoek gaat nu verder om eventuele medeplichtigen of mededaders te identificeren die hem mogelijk hebben geholpen of aangemoedigd hebben bij de voorbereiding van zijn daad”, voegde de antiterreurrechter eraan toe.

“Soldaat van IS”

In een communiqué via haar propagandakanaal Amaq zegt terreurorganisatie Islamitische Staat dat Chérif Chekatt “deel uitmaakte van het leger van IS. Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die IS in Syrië en Irak bestrijden”.

Tweede operatie

Eerder op de dag vond er al een operatie plaats, waarbij talrijke overvalwagens overdwars over de weg gezet werden om het verkeer tegen te houden. Zwaarbewapende en door schilden beschermde politieagenten bewogen zich groepsgewijs voort en gingen huizen binnen. De operatie werd uiteindelijk gestaakt, maar gisteravond opnieuw hervat.

De kerstmarkt in het Franse Straatsburg heropent vandaag, drie dagen na de aanslag, bevestigde Castaner vanavond. Na de bloedige aanslag was beslist de kerstmarkt dicht te houden. “Er is consensus (met de plaatselijke verkozen) gekomen over een heropening vanaf morgen”, zei Castaner gisteren. “De kerstmarkt niet heropenen zou toegeven zijn aan het ‘obscurantisme’ van degenen die ons land haten”, zei de bewindsman. 

REUTERS

Vijfde aanhouding

In het kader van het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg is gisteren nog een vijfde persoon vastgezet ten behoeve van het onderzoek. Het gaat volgens justitie in Parijs om een 39-jarige vriend van hoofdverdachte Chériff Chekatt. Die had een nauwe band met de beroepscrimineel Chekatt en ze zaten eerder samen in de cel. Chekatt zou voor hij dinsdag op voorbijgangers in het centrum van Straatsburg schoot bij deze vriend in Lingolsheim, ten zuidwesten van de stad, hebben overnacht. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen.

Volgens nieuwszender BFTMV is een zus van de verdachte zonder in hechtenis te zijn genomen verhoord en is haar appartement in Parijs doorzocht.

Taxi naar Neudorf

De klopjacht op Chekatt hield de hele wereld de voorbije twee dagen in zijn greep. Honderden agenten namen aan de operatie deel.

Meteen na de aanslag liet de vermoedelijke dader zich dinsdag in Neudorf met een taxi afzetten om dan na een schietpartij met de politie te verdwijnen. Zijn woning, die in de buurt gelegen is, is doorzocht.

“Het maakt niet uit of we hem dood of levend te pakken krijgen. Als we hem maar zo snel mogelijk vinden”, zei regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux gistermorgen tegen het Franse CNews.

Het noordoosten van Frankrijk zat twee dagen lang volledig op slot. Treinen, snelwegen en grensovergangen werden gecontroleerd in de klopjacht naar de voortvluchtige man die drie mensen doodde en 13 mensen verwondde.  Vijf gewonden, onder wie iemand die hersendood werd verklaard, zijn er erg aan toe. Drie gewonden mochten vandaag het ziekenhuis verlaten, drie anderen balanceren volgens minister Castaner nog op de grens tussen leven en dood.

Duitse politie aan de grens met Frankrijk.
REUTERS Duitse politie aan de grens met Frankrijk.

Blauwe plek van het bidden

Getuigen van de schietpartij, die dinsdagavond rond 20.00 uur plaatsvond bij een kerstmarkt in de Franse stad, hebben gemeld dat de dader luid de woorden ‘Allahu Akbar’ schreeuwde voordat hij de schoten losten. Volgens de burgemeester van Straatsburg is het dan ook overduidelijk dat de man handelde vanuit een terroristisch motief. De Franse autoriteiten delen mee dat de 29-jarige in de gevangenis radicaliseerde. 

Volgens zijn buren was het niet duidelijk aan de dader te zien dat hij was geradicaliseerd. “Hij droeg geen islamitische kleding, liep vooral rond in trainingspak.” Wel is op foto's van Chekatt te zien dat hij een zogeheten prayer bruise heeft; een blauwe plek op zijn voorhoofd ontstaan door het vele bidden.

De opsporingsposter, verspreid door de politie.
EPA De opsporingsposter, verspreid door de politie.

De schutter stond al lange tijd onder de aandacht van politie en justitie omdat hij naast 27 eerdere veroordelingen op een lijst stond van geradicaliseerde Fransen. De verdachte zou in de gevangenis een obsessieve fascinatie voor het geloof hebben ontwikkeld. Hij probeerde daar ook medegevangen te radicaliseren. 

Een vrouw legt bloemen op de plek waar twee mensen om het leven kwamen.
EPA Een vrouw legt bloemen op de plek waar twee mensen om het leven kwamen.
AP

Bekijk ook:
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stijn Hardy

  27(!) eerdere veroordelingen... Geweten dat hij geradicaliseerd was... Elke keer hebben de daders al heel wat op hun kerfstok, maar ze lopen toch vrij rond. Nalatigheid ten top!

 • Bert D'Hondt

  En wij prijzen de ordediensten voor het neutraliseren van deze terrorist.

 • Roy Cooks

  Eindelijk eens goed nieuws in onze linkse media.

 • Christiaan Van Linden

  wanneer sluit men diegenen op die hem hebben vrijgelaten? Zij zijn medeplichtig aan de gevallen doden.

 • Chris Wouters

  @Fons Mulder; De schutter opende eerst het vuur, denk je dan echt dat agenten tijd hebben om zorgvuldig op de benen te mikken? Trouwens, je hebt waarschijnlijk teveel filmpjes bekeken waar agenten (of wie dan ook), perfecte schutters zijn. Als je beschoten wordt, is de regel dat je op het grootste deel van iemands lichaam mikt, zodat je de meeste kans hebt om hem uit te schakelen, voor hij jou uitschakelt.