Terrorist Parijs randde vrouwen aan in disco Keulen

De terrorist diende zijn asielaanvraag in op naam van Walid Salihi.
AP De terrorist diende zijn asielaanvraag in op naam van Walid Salihi.
Zijn spoor loopt van Parijs naar het Duitse Recklinghausen en nu ook naar Keulen. De man die bij de aanslag op het politiekantoor in Parijs werd neergeschoten en in een Duits asielcentrum leefde, zou twee jaar geleden ook vrouwen hebben aangerand in een disco in Keulen. Bild heeft bovendien aanwijzingen dat de man mogelijk ook betrokken was bij de massa-aanrandingen op oudejaarsnacht. Het is een brokkenparcours dat de ordediensten in verlegenheid brengt en leest als een slechte misdaadroman.

Op 7 januari viel hij gewapend met een mes en een valse bommengordel een politiekantoor in Parijs aan. Over de terrorist komen nu steeds meer details in de openbaarheid. De man die gebruikt maakte van maar liefst zeven aliassen, heeft de Tunesische nationaliteit en zou Tarek Belgacem heten.

De man woonde in een accommodatie die dienst deed als asielopvang in Recklinghausen in Noordrijn-Westfalen. Hij diende een asielaanvraag in op naam van Walid Salihi, kwam in 2014 al in het vizier van de politie. Toen had hij vrouwen aangerand in een disco in Keulen. Hij werd ingerekend.

Volgens Bild zijn er ook aanwijzingen dat de man betrokken was bij de massa-aanrandingen in Keulen. Het signaal van zijn mobiele telefoon zou volgens Bild die eerste dagen van januari in Keulen gedetecteerd zijn. Bovendien werd een voormalige kompaan van hem op oudejaarsavond door de politie gecontroleerd als betrokkene bij de massa-aanrandingen. Ondanks een aanhoudingsbevel lieten ze hem gaan.

De terrorist reisde in 2013 een eerste keer naar Duitsland en leefde daarvoor vijf jaar illegaal in Frankrijk. Hij gaf zich uit voor een Tunesiër, Marokkaan, Syriër en Georgiër. Hij had zowat overal een asielaanvraag ingediend. Telkens wanneer die werd geweigerd, dook hij onder.

In het Duitse opvangcentrum in Recklinghausen bleek hij geen doetje te zijn. De man zou een slapende dakloze mishandeld hebben, een passant zware verwondingen hebben toegebracht en een medebewoner gewurgd hebben. Daarnaast viel hij vrouwen lastig en werd hij in Zweden gearresteerd en daarna uitgeleverd aan Duitsland. Hij zat een tijd vast vast in drie Duitse gevangenissen.

Een ex-medebewoner van de terrorist vertelde aan Bild: "Hij werd zeer snel agressief, zeker wanneer het ging om geloof. Alle ongelovigen waren waardeloos en moesten sterven."

In het asielcentrum van Recklinghausen had hij in september vorig jaar het symbool van IS op de muur geschilderd. Volgens Der Spiegel poseerde hij in het asielcentrum ook met een IS-vlag. Hij stond ook geregistreerd als verdacht, maar in december vorig jaar verdween hij plots van de radar in Duitsland.