Terreurverdachten verstoren dodenherdenking in Nederland door ‘Allahoe Akbar’ te schreeuwen

Honderden mensen toonden in het Nederlandse Vught hun respect naar de overledenen
Peter De Bruijn Honderden mensen toonden in het Nederlandse Vught hun respect naar de overledenen
In het Nederlandse Vught is een dodenherdenking verstoord door terreurverdachten in de plaatselijke gevangenis. Dat meldt het AD. Acht gevangenen worden voor zeker twee weken in de isoleercel geplaatst.

Precies op het moment dat er twee minuten stilte werd gehouden aan de fusilladeplaats, hoorden honderden aanwezigen van de herdenking een hard geschreeuw vanuit de penitentiaire inrichting. Het ging om de bekende Arabische leus ‘Allahu Akbar’.

Volgens Robert Meijer, woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), was één gevangene hoofdverantwoordelijk voor de actie. “Hij begon op een gegeven moment met schreeuwen, waarop andere gedetineerden mee begonnen te doen.”

Het was vooraf met elkaar afgesproken, een gecoördineerde actie dus

Madeleine van Toorenburg

Isoleercel

De gevangenen moeten rekening houden met ‘serieuze sancties’, verzekert Meijer. De gezamenlijke actie kwam voor de penitentiaire inrichting als een volslagen verrassing. “We hebben geen signalen opgevangen dat ze dit aan het bekokstoven waren. We gaan nu kijken welke maatregelen we kunnen nemen. Dit mag niet nog een keer gebeuren, dit was echt ontzettend respectloos.”

Acht terreurverdachten werden ondertussen in de isoleercel geplaatst. Daar blijven ze maximaal twee weken.

“Vooraf afgesproken”

Nederlands politica Madeleine van Toorenburg meldde eerder vanochtend al dat het om een gecoördineerde actie van ‘minimaal tientallen gevangenen’ ging. “Ze schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden”, meldde de CDA’er.

“Deze actie was gewoon ziek. Er waren hier mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die dierbaren hebben verloren. En dan doe je zoiets, op zo’n moment. Twee hele minuten lang. Ik heb er echt geen woorden voor”, briest Van Toorenburg.

Madeleine van Toorenburg (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer
ANP Madeleine van Toorenburg (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer

Van Toorenburg heeft schriftelijke vragen ingediend bij de minister en heeft zelf haar eigen bronnen geraadpleegd. Volgens haar was er op het terrein van de gevangenis geen dodenherdenking gaande. “De verstoorders hadden het dus echt op de herdenking op de fusilladeplaats voorzien. Het was vooraf met elkaar afgesproken, een gecoördineerde actie dus.’’

Het geschreeuw was even over achten tijdens de twee minuten stilte voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen tussen het gekwetter van de vogels bij het monument bij de fusilladeplaats te horen.

Hoge sancties

“Iedereen hier keek elkaar verbaasd aan, maar uit respect voor de slachtoffers hield iedereen zijn mond en werden de kreten genegeerd”, aldus Van Toorenburg, die zelf ook bij de herdenking aanwezig was. “Pas na de stilte begon men het met elkaar over te hebben dat dit echt ongehoord was.”

Burgemeester Roderick van de Mortel vermoedt eveneens dat het om een doelbewuste actie ging. “Als het vanuit de gevangenis kwam, ga ik er zeker met de directeur van de penitentiaire inrichting over in gesprek’’, zei hij tegen deze redactie. Van Toorenburg hoopt dat de minister de hoofdverantwoordelijke van de actie hard gaat aanpakken. “Hier moeten hoge straffen op staan, zware sancties. Dit is niet alleen respectloos, maar ook ronduit gevaarlijk gedrag.’’

Hoe reageerden de aanwezigen?

“Respectloos en afgesproken werk”, aldus één van de ongeveer 1.200 belangstellenden die ooit in de gevangenis werkte. “Het leek alsof de gedetineerden een signaal hebben gekregen op welk moment ze kabaal moesten maken. Ik ben boos. Het is kwalijk en zeker niet respectvol. Hoe het volgend jaar moet met de dodenherdenking op de Fusilladeplaats? Je kunt de gevangenen slechts de mond snoeren door ze plakband over hun mond te plakken.”

“Ik dacht dat het kwajongens waren die de ceremonie wilden verstoren”, aldus Marieta uit Vught. “Ik kom al jaren bij deze dodenherdenking, maar dit geluid heb ik nog nooit gehoord. Het is hier tijdens die twee minuten altijd muisstil. Ik had in de gaten dat veel mensen zich aan het geluid ergerden.”

Vriendin José luisterde mee. “Dat hadden de medewerkers van de gevangenis toch moeten voorkomen’’, meent ze. “Ze hadden moeten ingrijpen. Dit is een moment waarbij we juist willen laten zien, dat we allemaal één zijn met elkaar.”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Maar die schreeuwers vragen (eisen) wel meteen respect als ze in dit oversofte, mouwvegende westen aankomen en meteen onze sociale reserves leegplunderen nietwaar...

 • Carl Peeters

  Daaraan ziet ge dat die maffen altijd blijven provoceren. De vlieger op en terug naar hun hel.

 • jan pharma

  Alles afnemen en terugsturen...Is het nu nog niet duidelijk dat zij hier niet thuis horen?

 • eric maier

  Wij staan toch ook niet aan hun moskeeen te roepen ? respectloos en horen niet thuis in het Westen. In hun land een herdenking verstoren zou eindigen in de gevangenis met foltering en nadien doodstenigen. A la Shariawet.

 • guy bogaerts

  Steek ze in kot zonder raam, en neem ze alles af. Als gevangenissen de hel op aarde waren waar men noodzakelijke middelen alleen krijgt door goed gedrag, dan waren er veel minder klanten. Hier zijn het hotels, daar straf je ze niet mee.Het ware gelaat van deze mensen komt weer boven. Zou ons ook nog minder kosten van de samenleving. Zet in elke Familie orde op punt, eventueel met wat hulp,en wat middelen. Al helft minder klanten. En zo de wereld elke keer een beetje beter maken. Begin aan kern