Terreurverdachte Parijs: "Ik heb aanslag net verijdeld"

Archiefbeeld van de kerk van Saint-Cyr en Sainte-Julitte in Villejuif, waar Ghlam mogelijk een aanslag wilde plegen.
AFP Archiefbeeld van de kerk van Saint-Cyr en Sainte-Julitte in Villejuif, waar Ghlam mogelijk een aanslag wilde plegen.
De Algerijn Sid Ahmed Ghlam, die in april werd opgepakt omdat hij een aanslag plande tegen een kerk in een buitenwijk van Parijs, is gisteren voor het eerst voor de onderzoeksrechter verschenen. De man ontkent er een aanslag te willen plegen, maar integendeel één te hebben verijdeld.

"Hij erkent in Villejuif geweest te zijn op 19 april 2015, samen met een andere persoon. Maar hij heeft uitgelegd wat hij heeft gedaan om die dag een aanslag te vermijden", verklaarden zijn advocaten Mathieu de Vallois, Gilles-Jean Portejoie en Christian Benoît. Ze gaven geen details.

Ghlam was bij de orderdiensten gekend voor zijn radicale opvattingen van de islam. Hij werd op 19 april opgepakt nadat hij zelf de hulpdiensten had gebeld omdat hij gewond was. Hoe dat precies gebeurde, is niet duidelijk. In zijn studentenkamer en bij zijn auto troffen de agenten een omvangrijk wapenarsenaal aan, met verschillende kalasjnikovs, kogelvrije vesten, munitie en handgeschreven documenten over potentiële doelwitten.

Een jonge vrouw werd die 19de april in Villejuif doodgeschoten in haar wagen, volgens de onderzoekers is het DNA van de verdachte daar aangetroffen. Ze menen dat Ghlam samen met een medeplichtige handelde. Diens identiteit is niet bekendgemaakt, de verdachte bevindt zich momenteel waarschijnlijk in Syrië.

De 24-jarige Sid Ahmed Ghlam.
PHOTO_NEWS De 24-jarige Sid Ahmed Ghlam.