Terreurverdachte Boston niet in de rug geschoten

AP
De in de Amerikaanse grootstad Boston neergeschoten terreurverdachte Usaama Rahim, werd niet in de rug geschoten, zoals zijn broer beweerd had. Dat hebben leiders van de moslimgemeenschap woensdag verklaard na het bekijken van beelden van het incident.

De 26-jarige Rahim werd dinsdag op een parkeerplaats aangesproken door agenten die hem wilden ondervragen. De man trok daarop een mes. Volgens de officiële versie weigerde hij meermaals in te gaan op het bevel om zijn dolk neer te leggen en werd hij uiteindelijk doodgeschoten door de agenten. De broer van Rahim beweerde echter dat de agenten hem in de rug hadden geschoten terwijl hij gewoon bij een bushalte stond te wachten.

Om de situatie op te helderen hebben de politietop en leiders van de moslimgemeenschap de beelden van bewakingscamera's bekeken. Daarop is te zien hoe agenten door Usaama Rahim achteruit worden gedwongen. "Je kan duidelijk zien hoe de agenten de verdachte benaderen. En dan opeens zie je vijf FBI-agenten terugdeinzen", zo verklaarde politiecommissaris William Evans op een persconferentie. "Je zou hen nooit zien terugdeinzen, tenzij er sprake is van een dreiging."

Abdullah Faaruuq, een vooraanstaand figuur in de lokale moslimgemeenschap, verklaarde dat de videobeelden vele vragen onbeantwoord liet, maar dat het wel duidelijk was dat Rahim niet in de rug werd geraakt. "Er was geen bushalte, hij werd niet in de rug geschoten", klonk het. (Zie ook de video onder dit artikel.)

Plan Pamela Geller te onthoofden
Rahim zou aanvankelijk van plan zijn geweest de conservatieve activiste Pamela Geller te onthoofden. Dat hebben bronnen tegen CNN gezegd. Later zou hij hebben besloten agenten aan te vallen. Hij verklaarde in een afgeluisterd telefoongesprek dat politiemensen het "makkelijkste doelwit" waren.

Activiste Geller geldt als één van de Amerikaanse geestverwanten van PVV-leider Geert Wilders. Ze was een van de organisatoren van een anti-islambijeenkomst in Garland, waarbij ook Wilders in mei aanwezig was. Na het vertrek van de PVV-leider werd de bijeenkomst aangevallen door twee schutters, die werden doodgeschoten.

De rechtbank in Boston heeft intussen ook meer details bekendgemaakt over het onderzoek naar Rahim en David Wright, een tweede verdachte die dinsdag werd opgepakt. Uit een telefoongesprek tussen die twee moet blijken dat Rahim van plan was om dinsdag en woensdag willekeurig agenten om te brengen. Rahim had online verschillende messen aangeschaft en was van plan om ze te gebruiken "tegen de mannen in het blauw", zo klonk het tijdens het gesprek.

AP
Pamela Geller
AP Pamela Geller