Terreurjaar in Frankrijk

EPA
Het is nog niet duidelijk wat de achtergrond en motieven zijn van de aanslagen in Parijs. Eerder dit jaar werd Frankrijk opgeschrikt door verschillende terreurdaden.

Charlie Hebdo

Januari 2015
Twee broers dringen de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo binnen. Daar schieten ze elf medewerkers van het magazine dood uit woede over de cartoons over de islam die het blad plaatste. Daarna slaan ze op de vlucht en volgt een dagenlange klopjacht. Uiteindelijk verschansen ze zich in een drukkerij buiten Parijs. Als ze uitbreken, schieten agenten ze dood.

Koosjere supermarkt

Parijs, januari 2015
Ook op 9 januari werden bezoekers van een koosjere supermarkt in Parijs gegijzeld. Vier mensen werden gedood voordat de gijzelnemer bij een politiebestorming werd doodgeschoten.

Joods centrum

Nice, februari 2015
Een man steekt in op drie militairen die een Joods gemeenschapscentrum in Nice bewaken. Ze raken gewond. De man wordt opgepakt.  

Onthoofding

Lyon, juni 2015
Een man onthoofdt zijn vroegere baas bij een gasbedrijf in de buurt van Lyon. Hij spietst het hoofd op een hek en laat een vlag van Islamitische Staat achter. Vervolgens ramt hij de fabriek met zijn bestelbusje. Daardoor ontstaat een explosie en vallen twee gewonden.  

Thalys

In trein naar Paijs, augustus 2015
Een man sluit zichzelf met een doorgeladen kalasjnikov op in een toilet van de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Als hij naar buiten komt, ontstaat een worsteling met passagiers. Die overmeesteren de man voor hij dodelijke slachtoffers kan maken. Vier mensen en de verdachte raken gewond. De verdachte zit in hechtenis in afwachtig van zijn rechtszaak.