Terechtstelling Amerikaanse terdoodveroordeelde twee weken uitgesteld

Betogers roepen op om de executie van Richard Glossip in de Amerikaanse staat Oklahoma tegen te houden.
AP Betogers roepen op om de executie van Richard Glossip in de Amerikaanse staat Oklahoma tegen te houden.
Enkele uren voor zijn geplande terechtstelling heeft een rechtbank de executie van de Amerikaanse terdoodveroordeelde Richard Glossip tegengehouden en twee weken uitgesteld. Hij zou vandaag door een gifinjectie om het leven worden gebracht, maar aan zijn schuld wordt serieus getwijfeld. Zijn advocaat legde de rechtbank nieuwe bewijzen voor, die Glossip kunnen vrijspreken. Dat schreef de krant The Oklahoman.

De 52-jarige gevangene is veroordeeld voor de moord op een moteleigenaar met een baseballbat in 1997. Glossip werkte toen als conciërge en zou volgens de aanklagers geprobeerd hebben om 6000 dollar te verduisteren. Daartoe zou hij een onderhoudsmedewerker, Justin Sneed, overtuigd hebben om hun baas om het leven te brengen. Glossip zelf hield echter altijd zijn onschuld staande.

Tot nieuwe bewijzen behoren uitspraken van een voormalige gedetineerde. Die zou tijdens zijn verblijf achter de tralies gehoord hebben dat Sneed pochte hoe hij Glossip de moord in de schoenen had geschoven.  De executie is momenteel verdaagd tot 30 september, hoewel de advocaten om een uitstel van 60 dagen hadden gevraagd op basis van het nieuwe bewijs.

Executie met omstreden drug
Glossip had tevergeefs een klacht ingediend tegen het executiemiddel Midazolam. Hij zou de eerste gevangene zijn die in Oklahoma met de omstreden drug  geëxecuteerd wordt. Hetzelfde middel werd vorig jaar gebruikt voor de zeer pijnlijke terechtstelling van Clayton Lockett: de man kreunde en kronkelde 43 minuten lang vooraleer hij uiteindelijk stierf aan een hartaanval. Daarnaast duurde het ook voor twee andere terdoodveroordeelden respectievelijk 26 minuten en twee uur voor ze bezweken aan de dodelijke injectie met Midazolam. Oklahoma zal de dosis van het middel vervijfvoudigen in vergelijking met de hoeveelheid die Lockett toegediend kreeg.

Dead Man Walking
De zaak Glossip veroorzaakte al in 1997 enige ophef. Zijn advocaten droegen een resem ontlastende bewijzen aan en bekende figuren schaarden zich achter de gedetineerde. Onder hen ook de miljonair Richard Branson en actrice Susan Sarandon, die in de film "Dead Man Walking" de activiste Helen Prejean speelt, die propaganda maakt tegen de doodstraf. Zuster Helen Prejean bracht gisteren nog een bezoek aan Glossip in zijn cel.  

Terdoodveroordeelde Richard E. Glossip
AFP Terdoodveroordeelde Richard E. Glossip