Terdoodveroordeling zwarte man verbroken door Amerikaans hooggerechtshof

Timothy Foster werd in 1987 door een rechtbank in de zuidelijke staat Georgia tot de dood veroordeeld voor de moord op een bejaarde blanke vrouw.
Reuters Timothy Foster werd in 1987 door een rechtbank in de zuidelijke staat Georgia tot de dood veroordeeld voor de moord op een bejaarde blanke vrouw.
Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag de terdoodveroordeling van een zwarte man vernietigd, omdat de volksjury die destijds over het vonnis besliste op een racistische manier zou zijn samengesteld. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today.

Timothy Foster werd in 1987 door een rechtbank in de zuidelijke staat Georgia tot de dood veroordeeld voor de moord op een bejaarde blanke vrouw. Zijn advocaten bemachtigden recentelijk echter enkele documenten waaruit zou blijken dat de volksjury, die uit twaalf blanken bestond, op een racistische manier werd samengesteld. Zo zouden de namen van Afro-Amerikaanse juryleden gemarkeerd zijn en werden ze op een lijst geplaatst met 'duidelijke nee's'. "Uit de dossiers blijkt dat er een gezamenlijke inspanning was om zwarte juryleden uit de jury te houden", verklaarde John Roberts, opperrechter van het Amerikaanse hooggerechtshof.

Het hooggerechtshof oordeelt dat de grondrechten van Foster werden geschonden, en vernietigde de terdoodveroordeling. Foster kan nu een nieuw proces opstarten. De kans bestaat dat de hele zaak de discussie over jurysamenstelling en de doodstraf in de VS doet oplaaien.