Ter dood veroordeelde VUB-prof Djalali geraakt mentaal en fysiek uitgeput: "Hij weegt nog nauwelijks 50 kg"

Op 10 oktober houden Amnesty International en de VUB een protestmars

Ahmadreza Djalali zit nu al 2,5 jaar vast in een Iraanse gevangenis en weegt nog nauwelijks 50 kg.
BELGAONTHESPOT Ahmadreza Djalali zit nu al 2,5 jaar vast in een Iraanse gevangenis en weegt nog nauwelijks 50 kg.
Op 10 oktober, de internationale dag tegen de doodstraf, houden Amnesty International en de VUB een protestmars voor Ahmadreza Djalali. Dat meldt Bruzz. De Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent en rampenarts werd bijna een jaar geleden ter dood veroordeeld, en zit nu al 2,5 jaar vast in een Iraanse gevangenis. "Hij geraakt fysiek maar ook mentaal steeds meer uitgeput", zegt ex-collega en spoedarts Gerlant Van Berlaer.

Djalali zit intussen al 2,5 jaar vast en zijn doodstraf kan op elk moment uitgevoerd worden. "Dat is psychologisch heel zwaar", zegt Van Berlaer, die denkt dat Iran de executie uitstelt door druk vanuit Europa. "Door de handelsoorlog met de VS is Europa voor Iran een belangrijke handelspartner en dat speelt mee".

"Ahmadreza mag een keer per dag kort bellen. Meestal is dat naar zijn vrouw, soms naar advocaten, maar gisteren heeft hij mij gebeld. Hij zei me dat hij nog nauwelijks 50 kg weegt en dat hij de muren oploopt."

Angstig

"Het grootste probleem zijn de maag en darmen, maar hij heeft ook huiduitslag, pijn aan het linkeroog en een liesbreuk. Er wordt hem al maandenlang een dokter beloofd maar die heeft hij nog niet gezien. Als arts maakt hij zich daar ontzettend druk in, hij is angstig. Daarnaast is er ook de mentale kant van de zaak. De onzekerheid. Hij doet vier keer per dag aan psychotherapie, maar de situatie is behoorlijk zwaar."

Toch is er een sprankeltje hoop, zegt Van Berlaer. "De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die al vijf jaar vast in een Iraanse cel zit voor soortgelijke zaken, heeft onlangs drie dagen penitentiair verlof gekregen om haar kinderen te zien." 

Mars

De mars komt er op initiatief van de studenten. Zij verzamelen op 10 oktober op de VUB-campus in Elsene, waar ze om 18.00 uur over de campus van de ULB naar de Iraanse ambassade trekken. Rond 18.30 uur arriveert de protestmars aan de Iraanse ambassade waar dr. Gerlant Van Berlaer, ex-collega van dr. Djalali aan het UZ het woord neemt.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thierry Vansweevelt

  Vier keer per dag psychotherapie? Maar geen dokter? Ok dan.

 • Jef Heffens

  Ik begrijp niet hoe hoe hij terug naar Iran gegaan is. Wist die dan niet dat dit een moorddadig en wraakzuchtig regime is? Ook is voor al die landen Europa niet meer echt relevant omwille van de lamentabele militaire slagkracht.

 • Rudi Bollaerts

  Daar werkt het niet zoals in Belgie he .

 • Gerrit Caluwaert

  Maar ondertussen heeft onze regering ervoor gezorgd dat ze de sancties die de VS hebben opgesteld konden omzeilen. Dus zo erg zijn ze er niet mee bezig hoor.

 • Vincent Salembier

  Mijnheer Van Berlaer, in plaats van te protesteren aan de Iraanse ambassade, zou u beter eens bij Charles Michel vragen waarom hij vorige week zoveel 'leute' had met Rouhani in New York?Michel had beter wat druk uitgeoefend om Djalali vrij te krijgen.