Ter dood veroordeelde gastprof VUB twee jaar opgesloten in Iran: "Onherkenbaar en uitgemergeld"

Foto's die Djalali's collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, tonen na twee jaar gevangenschap een zwaar vermagerde Djalali.
BELGAONTHESPOT Foto's die Djalali's collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, tonen na twee jaar gevangenschap een zwaar vermagerde Djalali.
Het is vandaag twee jaar geleden dat de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali werd opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran. Daar zit hij omdat hij beschuldigd werd van spionage en na een schijnproces ter dood werd veroordeeld. 

Foto's die zijn collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, tonen een zwaar vermagerde Djalali. "Ahmadreza is vrijwel onherkenbaar uitgemergeld. Hij ziet er stervend uit", stelt Van Berlaer.

Djalali gaf les aan het Karolinska instituut in het Zweedse Stockholm en was ook gastdocent aan de VUB in Brussel. In oktober 2017 werd de Iraanse wetenschapper in zijn thuisland ter dood veroordeeld wegens spionage, nadat hij na psychologische folteringen valse bekentenissen zou hebben afgelegd. In januari schortte Iran de uitvoering van zijn straf echter op, na druk van het Westen. In februari naturaliseerde Zweden Djalali nog in de hoop dat het zo zijn executie kan vermijden.

Bewust aan zijn lot overgelaten

Volgens Van Berlaer wordt de wetenschapper nu echter aan zijn lot overgelaten in de gevangenis. "Het is een bewuste strategie van Iran", zegt hij. "Hem executeren durven ze niet om de economische banden met Europa niet op te blazen, maar hem vrijlaten zou dan weer te veel gezichtsverlies betekenen voor het gerecht en de inlichtingendienst in Iran. Zijn situatie zit dus muurvast, en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel."

Medische zorgen

De druk vanuit Europa lijkt intussen weg te ebben en ook vanuit Iran wordt er niet meer openlijk over Djalali gecommuniceerd. Meermaals werd door Iraanse hoogwaardigheidsbekleders gezegd dat zijn situatie zou herbekeken worden en dat hij medische zorg zou krijgen. "We roepen alle politici, maar vooral ook alle zakenlui op om zijn situatie blijvend af te keuren in alle Iraanse contacten", aldus Van Berlaer.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die de situatie van Djalali al langer opvolgt en aandringt op zijn vrijlating, heeft morgen een nieuw gesprek gepland met de Iraanse ambassadeur.

Ahmadreza Djalali twee jaar na zijn opsluiting.
BELGAONTHESPOT Ahmadreza Djalali twee jaar na zijn opsluiting.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Boodts

  Met spionnen lachen wij niet

 • Guido Willems

  Kunnen Macron en Trump dat niet in de Iran gate onderhandelingen steken ? Dit duurt toch al te lang

 • leen hanssens

  Hij verblijft toch in zijn thuisland!!

 • Jan Van Overveldt

  Hij heeft Iran zelf verlaten om in Europa te komen werken en wonen. Maar is ondertussen reeds 3 maal terug gegaan naar Iran, de 3de maal had hij prijs. Waarom had hij geen ontmoetingen met zijn familie geregeld buiten Iran? Hij had ook contacten met Israëlische collega-dokters.

 • danny meulders

  en onze Top politici waren er over aan het onderhandelen over zijn vrijlating en op Diplomatieke wijze