Ter dood veroordeelde Amerikaan die geen dodelijke injectie wilde geëxecuteerd op elektrische stoel

Edmund Zagorski wilde absoluut geen dodelijke injectie krijgen.
AFP Edmund Zagorski wilde absoluut geen dodelijke injectie krijgen.
Voor het eerst sinds vijf jaar is in de Verenigde Staten een ter dood veroordeelde geëxecuteerd door middel van de elektrische stoel. De staat Tennessee voerde de doodstraf van de 63-jarige Edmund Zagorski uit door middel van elektrocutie.

Dat gebeurde in de gevangenis van de Amerikaanse stad Nashville. Het Amerikaanse hooggerechtshof verwierp op het laatste moment een gratieverzoek van de veroordeelde.

Zagorski kreeg de doodstraf in 1984 nadat hij schuldig was bevonden aan de moord op twee mannen tijdens een drugsdeal een jaar eerder. De man spande eerder deze maand nog een rechtszaak aan tegen de staat om te voorkomen dat hij gedood zou worden door een injectie met dodelijk gif: normaal gezien de meest bruikbare en minst pijnlijke optie.

Ineffectief verdovingsmiddel

Maar sinds verschillende executies middels een dodelijke injectie de afgelopen jaren meermaals verkeerd liepen door effectiviteitsproblemen van het verdovingsmiddel midazolam, ligt de methode de laatste jaren onder vuur in de VS. 

Volgens experts zorgt midazolam ervoor dat gedetineerden niet volledig het bewustzijn verliezen terwijl pijnlijk en fataal gif door hun aderen stroomt. Zo duurde het in sommige gevallen tot 45 minuten voor de ter dood veroordeelden daadwerkelijk een zeer pijnlijke dood stierven.

Groeiende trend

Zagorski is niet de enige die liever geen spuitje kreeg. In juli vroegen nog acht terdoodveroordeelden in Alabama om te sterven in de ‘gaskamer’ middels stikstofverstikking in plaats van via dodelijke injectie. Ook een crimineel uit Missouri tekende voor die theoretische optie van een executie met stikstof.

In Tennessee is stikstofverstikking geen optie. De elektrische stoel is het enige alternatief.

De elektrische stoel waarmee Zagorski werd geëxecuteerd. Archieffoto.
AP De elektrische stoel waarmee Zagorski werd geëxecuteerd. Archieffoto.
Demonsranten die tegen de doodstraf zijn, protesteren aan de zwaarbeveiligde gevangenis waar Edmund Zagorski vastzat in Nashville, Tennessee voorafgaand aan de executie.
AP Demonsranten die tegen de doodstraf zijn, protesteren aan de zwaarbeveiligde gevangenis waar Edmund Zagorski vastzat in Nashville, Tennessee voorafgaand aan de executie.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kurt De coninck

    Hier zou je je dood schrikken van je elektriciteit factuur

  • paul van de velde

    Na 34 jaar zullen de familie leden van het slachtoffer eindelijk blij zijn dat het gerecht eigenlijk hun werk hebben gedaan en het hoofdstuk kunnen afsluiten.Hij mag nog blij zijn dat hij kon kiezen voor de stoel dat kon het slachtoffer niet.

  • pat coens

    ik denk dat dit een vreselijke dood moet zijn , maar goed die mensen die dat moeten bijwonen dat moet verschrikkelijk zijn om nachtmerries van te krijgen ,de schokken , de geur van verbrand vlees brrr ik krijg er rillingen van zou een vuurpeleton niet veel beter zijn