Temperaturen in Frankrijk lopen op tot 47 graden: examens 800.000 Franse leerlingen uitgesteld

ShutterStock
In Frankrijk heeft minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer beslist om de eindexamens voor het ‘nationale diploma’ - die afgelegd moeten worden door de leerlingen van 14 en 15 jaar - uit te stellen door de hitte. De beslissing is van toepassing op zo’n 800.000 leerlingen.

In plaats van donderdag en vrijdag zullen de examens volgende week maandag en dinsdag plaatsvinden. De minister wil met de beslissing "de veiligheid van de leerlingen garanderen", omdat de temperaturen in verschillende delen van Frankrijk die dagen tot 45 en 47 graden kunnen klimmen. 

Septembersessie

Op een persconferentie zei hij dat de examenvolgorde wel dezelfde zou blijven, en dat leerlingen die op deze nieuwe data hun examens niet kunnen afleggen ze tijdens de ‘septembersessie’ kunnen afleggen. De leerlingen in overzeese Franse gebieden leggen hun eindexamens wél eind deze week af. 


Météo-France heeft maandag 53 departementen in het midden en het oosten van Frankrijk onder "verhoogde waakzaamheid" geplaatst als gevolg van de hittegolf. In onder meer Parijs en Seine-et-Marne gold die waakzaamheid al sinds vroeg in de ochtend. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik denk ook dat die 47°C een gevoelstemperatuur is. Maar 40°C komt er wel. Frankrijk zit met het trauma van de hittegolf in 2003 : 15.000 doden (vooral bejaarde mensen). Dit examenuitstel is er ook omdat juni nooit eerder een hittegolf heeft gehad! De hittegolven duren langer, worden heter en frequenter.

 • Peter Janssen

  Het is dus te warm voor examens maar niet om te wérken met deze temperaturen? Is dat geen discriminatie?Iedereen dan maar vrij én betaald worden?Inderdaad, Johan en Anne: daar draait het om.De klimaatleugen en meten in volle zon ipv de schaduw.

 • rik lagrou

  gordijnen -vensters-open mag allemaal niet meer Als dan warm wordt kan niet eens windje

 • ann Van Damme

  Ze moeten ons toch overtuigen dat het klimaat aan het opwarmen is. Pure paniekzaaierij.

 • Johan Apatride

  47°C gemeten in het midden van een plein in volle zon zeker. Toen ik in het lager zat (1979-80) was er geen airco en was het even warm als nu. Ramen open, veel drinken en verder niks, we moesten de les volgen en gewoon zweten.