Telling stemmen begonnen in Ierland, drie partijen eindigen volgens exit poll gelijk

Sinn Fein schudt de Ierse politiek op: erfgenamen IRA mogelijk grootste partij

Mary Lou McDonald leidt Sinn Féin (50).  Ze volgde twee jaar geleden Gerry Adams op.
REUTERS Mary Lou McDonald leidt Sinn Féin (50). Ze volgde twee jaar geleden Gerry Adams op.
Drie partijen hebben volgens exitpolls in Ierland in de verkiezingen van gisteren vrijwel hetzelfde aantal stemmen gekregen. De twee tot dusver grootste partijen, de centrumrechtse regeringspartij Fine Gail en de centrumrechtse oppositiepartij Fianna Fáil kregen circa 22 procent van de stemmen, en de linksradicale nationalistische Sinn Féin ook, volgens de peilers van onder meer The Irish Times en de publieke omroep RTÉ. Om 10 uur vanmorgen onze tijd is het tellen van de stemmen begonnen.

De stemmenpercentages betekenen niet dat de drie precies hetzelfde aantal zetels krijgen in het parlement van 160 zetels. Het valt volgens de Irish Times te verwachten dat zodra alle stemmen zijn geteld en de zetels zijn verdeeld, de vorming van een regering met een meerderheid in het parlement erg moeilijk zal blijken. Vandaag regeert premier Leo Varadkar van Fine Gail met een minderheidsregering met gedoogsteun van Fianna Fáil.

De uitslag betekent dat ook in Ierland het politieke landschap steeds verder versnipperd raakt. Het zal daarom een hele kluif worden om een meerderheidscoalitie te vormen. Sinn Féin snakt naar regeringsverantwoordelijkheid, maar de vraag is of zij die zal krijgen. Zowel Fine Gael als Fianna Fáil, die de afgelopen eeuw elkaar in een regering hebben afgewisseld, hebben aangeven dat ze niet willen samenwerken met de politieke erfgenamen van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). 

Volgens de centrumpartijen heeft Sinn Féin een veel te links gedachtegoed. Maar als beide partijen daar op basis van deze uitslag aan vasthouden zal de vorming van een coalitie uiterst lastig worden. Zelfs wanneer twee van de drie grote partijen besluiten samen te regeren, moeten ze voor een meerderheid toch nog aankloppen bij kleinere zoals de Groenen of Labour, of bij nog kleinere partijtjes en onafhankelijke volksvertegenwoordigers.

 Fianna Fáil wil ook niet met Fine Gael in zee. Als al die blokkades op tafel blijven liggen, dan neemt de kans op nieuwe verkiezingen met de dag toe.

EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.