Teleurstellende cijfers over Duitse economie

REUTERS
De export en de industriële productie van Duitsland zijn in april sterker afgenomen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau naar buiten heeft gebracht. Een verklaring moet worden gezocht in de escalerende handelsconflicten.

De export van de grootste economie van Europa zakte in april met 3,7 procent op maandbasis. Economen hadden gemiddeld een daling met 0,9 procent verwacht. In maart steeg de Duitse uitvoer nog met 1,5 procent.

De productie van de Duitse industrie nam in april met 1,9 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de sterkste daling in bijna vier jaar. De daling was ook veel groter dan de -0,5 procent die economen hadden verwacht. In maart nam de industriële productie in Duitsland nog met 0,5 procent toe.

De Duitse Bundesbank publiceerde vandaag ook nieuwe economische vooruitzichten en die vielen een pak zwakker uit dan bij de vorige prognose in december. De Bundesbank gaat nu uit van een economische groei van slechts 0,6 procent dit jaar. Een half jaar geleden werd nog gerekend op een groei van 1,6 procent in 2019. Na een periode van hoogconjunctuur, wordt nu een aanzienlijke afkoeling van de Duitse economie vastgesteld, aldus de Bundesbank. De particuliere consumptie levert nog een positieve bijdrage, maar de industrie heeft te lijden onder de zwakke export. De Bundesbank verwacht wel dat de uitvoer in de tweede jaarhelft weer zal verbeteren. Voor 2020 gaat ze uit van een economische groei van 1,2 procent. Maar ook dat is minder dan de 1,6 procent bij de vorige prognose.

In 2018 groeide de Duitse economie met 1,4 procent.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Winsten blijven maken en daarbij nog klimaatdoelstellingen halen, dat gaat niet samen...Bovendien wordt het leven duurder en de mensen kunnen hun geld maar ene keer uitgeven.Sommige diensten en producten zullen daar onder lijden.

 • Anne-Marie Caluwaert

  Jef Heffens. Het is de politieke eenmaking van Europa die hier de problemen mee veroorzaakt. Zoals in Belgie waar twee verschillend gemeenschappen onder een dak moeten leven sinds 1830 en het werkt niet! En dan zal een groot Europa met 20 staten wel werken? De Global industry houd van groot en open grenzen met èèn centraal bestuur - dan kan men snel van land verhuizen om betere/lagere lonen en men moet maar met een klein groepje politiekers praten om de zaak te regelen.

 • Christine Laevers

  Dat elk Europees land zichzelf beter leert kennen en ondersteunen. Heel Europa maakt een economische vervelling door. Op de Franse TV pubs wordt de nadruk gelegd op het kopen van Franse producten: van voedsel tot lingerie. Op het nieuws komen KMO- ondernemingen aan bod die kwaliteit leveren, die oud zijn, die er nog zijn. Duitsland zal mee moeten vervellen.

 • Kevin Vermeir

  Beste Jef een verenigd Europa zegt u , maar Europa is verdeeld. Bedrijven vertrekken naar de goedkope arbeidslanden (voormalige oost-blok). Daar zelfs amper belastingen op bedrijfswinst. Mede allemaal gesponsord door dit Europa. Alles wordt geïmporteerd (transport)en hier duur verkocht. Nefast voor het Europa zo groene klimaat en voor de productie in eigen land. Terwijl zitten me met een groeiend tekort op onze balans en sociale zekerheid. België wordt een kerkhof.

 • piet devlieger

  Nu nog de groenen aan de macht en je zal wat zien gebeuren. In tegenstelling tot wat men denkt zijn er nu al veel Duitsers die 'werkende armen' zijn en die het eind van de maand financieel niet halen. Met de groene eisen wordt het nog een stuk erger. Waar de particuliere consumptie nu nog een positieve bijdrage levert zal dit door de lagere productie van de Duitse industrie snel omslaan in negatief. De arme werkenden zullen nog een pak armer worden en niet meer kunnen consumeren. Wij volgen.