Telefoonshow met Poetin doelwit van cyberaanval uit buitenland

De Russen stuurden zowat 2 miljoen vragen om aan de president voor te leggen.
EPA De Russen stuurden zowat 2 miljoen vragen om aan de president voor te leggen.
De jaarlijkse tv-show waarin Russisch president Vladimir Poetin vragen van de bevolking beantwoordt, is gisteren het doelwit geworden van een cyberaanval, zo zei een presentator tijdens de nationale uitzending. 

Provider Rostelecom bevestigde de aanval, zo berichten Russische staatsmedia. “Het callcenter kreeg te maken met een massale DDoS-aanval uit het buitenland”, aldus de presentator. Bij zulke ‘distributed denial of service’-aanvallen worden servers bestookt met nutteloze aanvragen tot ze blokkeren. “We waren in staat het af te weren... We krijgen nog altijd telefoontjes”, aldus de presentator. 

Boze Russen aan de lijn
De meerderheid van de vragen die Poetin kreeg voorgeschoteld, gingen over de dagdagelijkse problemen die de bevolking meemaakt, zoals de te lage lonen, de hogere prijzen en tarieven van de openbare diensten en regionale ongelijkheden. Poetin erkende dat het leven van zijn landgenoten duurder is geworden. Hij laakte de westerse sancties tegen het land en de daling van de olieprijzen, een belangrijk exportproduct van Rusland.

Hij beklemtoonde wel dat de sancties niet de belangrijkste reden zijn voor de economische moeilijkheden van Rusland, maar eerder de dalende prijzen voor de exportproducten die traditioneel de ruggengraat van de economie vormden. Volgens hem leveren de sancties van de Europese Unie de afgelopen vijf jaar Brussel meer economische schade op dan Moskou. “De westerse beperkingen hebben Rusland 50 miljard dollar gekost in gemiste kansen, terwijl de Europese Unie 240 miljard misliep”, zei hij. De Verenigde Staten liepen dan weer 17 miljard dollar mis.

Het Westen legde Rusland een reeks sancties op, sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. Rusland voerde op zijn beurt ook sancties in.

Poetin erkende ook moeilijkheden bij de toepassing van onpopulaire maatregelen, zoals de hogere pensioenleeftijd en de belastingverhoging. Wel verzekerde hij dat ze stilaan hun bijdrage beginnen te leveren en de economische situatie ten goede komen. Hij beloofde het niveau van de inkomens en de levensstandaard te zullen verbeteren. Hij zei ook dat hij dringende problemen, zoals de staat van het gezondheidssysteem, wil regelen.

De “Directe Lijn” met de president vond al voor de zeventiende keer plaats sinds Poetin aan de macht kwam in 1999. Zijn populariteit is weliswaar tanende, terwijl de ontevredenheid en de bezorgdheid van de bevolking groeit. 

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.