Telefoon van Hitler te koop

Alexander Historical Auctions
De telefoon van Adolf Hitler, die in 1945 uit de bunker van de Führer werd verwijderd en al die jaren bewaard werd in een doos in een huis op het Engelse platteland, gaat later deze maand onder de hamer in de Verenigde Staten.

De nazileider kreeg de telefoon van de Wehrmacht en gebruikte het toestel voornamelijk tijdens de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog, zo staat in de catalogus van Alexander Historical Auctions in Maryland.

Het veilinghuis omschrijft de telefoon als "Hitlers mobiel vernietigingstoestel" en noemt het 'waarschijnlijk het meest destructieve 'wapen' ooit, dat miljoenen mensen over de hele wereld de dood in stuurde."

De Britse officier Ralph Rayner nam het toestel mee uit de bunker enkele dagen na afloop van de oorlog. Zijn nu 82-jarige zoon Ranulf Rayner erfde de telefoon toen zijn vader in 1977 overleed. "Mijn vader zag het niet als een relikwie van Hitlers gloriedagen, maar als een gehavend overblijfsel van zijn nederlaag, een soort van oorlogstrofee," vertelde hij aan CNN. "Hij had nooit gedacht dat het een belangrijk artefact zou worden."

"Mijn vader zag het niet als een relikwie van Hitlers gloriedagen, maar als een gehavend overblijfsel van zijn nederlaag, een soort van oorlogstrofee."

Ranulf Rayner

Porseleinen hond

Ralph Rayner was naar Berlijn gestuurd om er contact te leggen met de Russische troepen die de stad veroverd hadden. Hij was waarschijnlijk de eerste militair van de geallieerden die de bunker van Hitler betrad. "Hij rook nog steeds verbrand vlees," herinnert Ranulf zich zijn vaders beschrijving van de ervaring. Het was in zijn woorden "een hellegat".  

Ralph Rayner keerde naar huis in Devon in het westen van Engeland met de telefoon en een porseleinen beeld van een hond dat hij ook uit de bunker had meegenomen. Het beeld, dat geproduceerd werd door slaven in het concentratiekamp van Dachau en waarschijnlijk door SS-commandant Heinrich Himmler aan Hitler werd gegeven, wordt ook geveild. "Het is een behoorlijk akelig ding, net zo luguber als de telefoon," aldus Ranulf Rayner.  

De man hoopt dat de voorwerpen gekocht zullen worden door een museum en niet door een privéverzamelaar. "Ik wil niet dat ze weer verborgen worden," zei hij. "Ik wil dat ze de wereld herinneren aan de gruwelen van de oorlog."  

Het veilinghuis schat dat de telefoon verkocht zal worden voor 185.000 à 275.000 euro en dat het porseleinen beeld zo'n 18.500 à 27.500 euro zal opbrengen.

Alexander Historical Auctions