Tegenstanders Zwarte Piet nemen nu ook Sinterklaasjournaal onder vuur en blokkeren Mediapark

Demonstratie tegen het Sinterklaasjournaal.
eigen foto Demonstratie tegen het Sinterklaasjournaal.
Tegenstanders van Zwarte Piet houden momenteel een actie tegen het Sinterklaasjournaal, een programma op de Nederlandse openbare omroep NTR. Ze blokkeren een loopburg op het Mediapark in Hilversum en protesteren tegen de NTR, de makers van het Sinterklaasjournaal dat vandaag van start gaat. 

De actievoerders blokkeren de loopbrug van het station naar het Mediapark en dragen een spandoek met de tekst: ‘NTR komt niet over de brug'. Medewerkers van de verschillende omroepen op het Mediapark moeten daarom omlopen. Er is inmiddels politie aanwezig, die probeert de actievoerders aan de kant te krijgen zodat mensen weer door de loopbrug heen kunnen.

De demonstranten stellen dat de NTR de kleur van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal, dat vanavond begint, niet snel genoeg verandert. Er is ieder jaar discussie over de kleur van de Pieten in het journaal. De NTR kondigde dit jaar aan dat er alleen roetveegpieten te zien zouden zijn. Maar, zo bleek in een latere toelichting, die Pieten kunnen ook zo vaak door de schoorsteen zijn gegaan dat ze helemaal zwart zijn. 

Morgen dient er ook een kort geding, van een andere groep actievoerders, tegen de Landelijke Intocht van Sinterklaas in Nederland. Die is zaterdag in Zaanstad. Voor tijdens die intocht zijn inmiddels al vier demonstraties aangekondigd: twee van tegenstanders van Zwarte Piet en twee van voorstanders.
212 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • August Leemans

  Al die onverdraagzame betogers zijn wellicht mensen die te weinig snoep hebben gekregen van zwartepiet toen ze nog kind waren. Ze zijn er nu nog steeds kwaad om en gunnen de kinderen van nu geen vreugde meer. Weet dat een kind van nature niet racistisch is, want zet ze samen in een kleuterklas en ze spelen gewillig samen. Zijn dikwijls beste vriendjes. Door hun protest maken ze de geesten van die kinderen wakker omdat ze zich nu pas vragen gaan stellen. Stel dommeriken.

 • Bianca Janssens

  Laat ons kinderfeestje is doen het besta er al een tijdje wrm nu zo doen Ofwel begknen wij die van jullie te doen stop mij suikerfeestzn kunen we zeggen das een beledeging voor de diabetespatiënten

 • Nicolas Ivanov

  Als je niks kent of kunt en van gesubsidieerd zaniken je beroep moet maken krijg je deze onnozelheid.

 • Rania Desaegher

  Dat heel die discussie in Nederland uit de hand loopt, ligt vooral aan de blanken die zich voor het politiek correcte karretje laten spannen. Waar komt al die zelfhaat vandaan? Hopelijk komen die absurde acties niet naar België overgewaaid.

 • Thomas Anderson

  Als je een kinderfeest gaat vergalgen ga je diep heel diep dan zit je volgens mij met andere problemen .