Tegenstanders van Zwarte Piet stappen in Nederland naar rechter tegen intrede van Sinterklaas

Antizwartepietactivisten proberen de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland tegen te houden via de rechter. Een tot gisteren onbekende stichting, gevestigd in Utrecht, vindt de intocht ‘racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten’.
ANP Antizwartepietactivisten proberen de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland tegen te houden via de rechter. Een tot gisteren onbekende stichting, gevestigd in Utrecht, vindt de intocht ‘racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten’.
In Nederland willen tegenstanders van Zwarte Piet via een kort geding de landelijke intrede van Sinterklaas verbieden. De stichting ‘Majority Perspective’ daagt onder meer de openbare omroep NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week plaatsvindt, voor de rechter.

Ook onder meer het Commissariaat voor de Media en de Staat zijn gedagvaard. De stichting eist een verbod op de volgens haar “racistische nationale intocht in Zaanstad op 17 november”, door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten. 

“Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en antiracismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband’', zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen “systematische onderdrukkingen”. “Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.” 

Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat het kort geding doorgaat.

‘Sinterklaas Sniper’

‘Majority Perspective’ dook niet eerder op in het Nederlandse Piet-debat. Het lijkt erop dat de tot nu toe onbekende stichting banden heeft met de personen achter de actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’. 

Die actievoerders laten al wel enkele jaren van zich horen in Nederland. Michael van Zeijl, een van de mensen achter de Grauwe Eeuw, werd eerder dit jaar nog veroordeeld omdat hij in de aanloop naar de landelijke intocht in Dokkum in 2017 een oproep deed om ‘Sinterklaas dood te schieten’. Hij zag dat zelf als een grap. De Grauwe Eeuw kondigde ook voor dit jaar acties aan. Van Zeijl postte onlangs een foto op sociale media waarop hij een petje droeg met de tekst ‘Sinterklaas Sniper’.
153 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Boudry

  Dirk is nooit kind geweest . Zielig manneke . Het gaat erom wat wij tegen de kinderen zeggen . Piet is zwart door de schoorsteen . Niks te maken met rasisme . Het is een kinderfeest. Suikerfeest ook stopzetten ? Niet goed en beledigend voor mensen met diabetis

 • Christophe Weyns

  Pff komaan zeg waar gaat dees toch allemaal naar toe verdorie...hebben zij ook in hun kindertijd geprotesteerd tegen zwarte piet denk het niet...snoepjes en caudeu'tjes zullen ze toen wel ook gekregen hebben he, wa een belachelijk gedoen. Laat alles toch zoals het is en blijf me ulder pollen van de geschiedenis die niemand kwaad doet!

 • Marc De Laet

  Zielig Dirk, zielig. Heeft alles met folklore te maken die al eeuwen oud is en een deel van ons patrimonium.

 • Jil Heirman

  De grootste groep mensen onderhevig aan allerlei vormen van slavernij, zijn zowel vroeger als nu vrouwen. Edoch mogen mannen zich als vrouwen verkleden, in die plunje vrouwen belachelijk maken en zelfs allerlei eisen stellen omtrent hun zelfverklaarde “identiteit”. Dat mag allemaal, maar dít zou owv het verleden niet mogen? Wat een zever.

 • Hanne Van de Sande

  @dirk van Dessel: zwarte piet is zeker zo zwart van de schoorsteen, Omdat hij er zoveel doorgaat krijgt hij dat niet meer afgewassen, maar doet wel propere kleren aan... dus nog steeds zwart met propere kleren