Tegenstanders van president Assad blokkeren Syrisch vredesproces

REUTERS
Dat het vredesproces in Syrië maar niet op gang komt, is de schuld van de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag in Rome gezegd. Rusland wil de dialoog, maar elke onderhandeling wordt geblokkeerd door degenen die enkel een oplossing aanvaarden waarbij Assad afgezet wordt. Lavrov noemde die houding "onaanvaardbaar".

Lavrov sprak op een gezamenlijke persconferentie met zijn Italiaanse collega, Paolo Gentiloni. Die herhaalde de mening van het Westerse kamp, dat (althans in Syrië) "een militaire oplossing niet de oplossing voor Syrië" is.

Ook afscheidnemend Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was in Rome van de partij. Hij zei dat het tijd wordt om "de onderhandelingen weer op te nemen". Het is dan, aldus Kerry, aan de regering van president-elect Donald Trump om dat overleg tot een goed einde te brengen.

Trump heeft al herhaaldelijk gezegd dat hij tegen de (verdere) Amerikaanse inmenging in het Syrische conflict is. Trump wil zich als bewoner van het Witte Huis concentreren op de echte strijd tegen de terreur. De VS-interventies in Syrië, Irak en Libië bestempelt hij als foute beslissingen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
reuters De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
REUTERS