Tegenslag voor Trump: Amerikaanse rechtbank legt controversiële oliepijpleiding stil

Protest tegen de pijplijn in 2016.
REUTERS Protest tegen de pijplijn in 2016.
Een Amerikaanse rechtbank heeft de tijdelijke sluiting bevolen van de Dakota Access Pipeline, een oliepijpleiding waartegen al jaren wordt gestreden door indianenstammen en milieugroepen. De oliepijpleiding moet tegen volgende maand sluiten. 

In 2016 werd met sit-ins en protesten al langdurig gestreden tegen de aanleg van de bijna 1.900 kilometer lange oliepijpleiding.

Rechter James Boasberg van de districtsrechtbank van Washington DC oordeelde vandaag dat de pijpleiding niet voldoet aan de milieunormen en een risico vormt op olielekkage. De rechter heeft de exploitatievergunning opgeschort en de sluiting gevraagd tegen 5 augustus. De vergunning behoorde toe aan het bedrijf Energy Transfers voor de aanleg van een deel van de pijpleiding onder de Oahe-dam in de staten South Dakota en North Dakota. 

"Uit angst voor ernstige gevolgen voor het milieu hebben de indianenstammen op de nabijgelegen reservaten jarenlang geprobeerd om de federale vergunningen in te trekken waarmee de Dakota Access Pipeline olie onder het meer zouden kunnen vervoeren", schreef de rechter. "Vandaag hebben ze eindelijk hun doel bereikt, voorlopig althans", zegt hij. 

De uitspraak is een grote tegenslag voor president Donald Trump, die in januari 2017 kort na zijn aantreden de toestemming had gegeven voor de aanleg van de Dakota Access Pipeline. De beslissing werd daarop aangevochten door Sioux-stammen van Standing Rock en Cheyenne River.

Het Amerikaanse exploitatiebedrijf Energy Transfer heeft meteen stappen aangekondigd tegen het besluit van de rechtbank. Het bedrijf zegt er vertrouwen in te hebben dat een sluiting van de Dakota Access Pipeline kan worden voorkomen. 

Protest tegen de pijplijn in 2016.
AFP Protest tegen de pijplijn in 2016.
EPA11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Pintens

  Karel Tichmann, iedereen hier kent je ondertussen wel. Het wordt écht tijd dat je over alles wat tégen Trump ingaat eens onder een vergrootglas gaat leggen. Je bril is duidelijk niet sterk genoeg om te snappen wat HIJ allemaal uitkraamt. Tot in het absurde. Het heeft echt geen zin hem te blijven verdedigen, ondanks alle flaters die hij begaat. Wij hier in BE zijn echt wel verstandiger om te oordelen hoe hij in elkaar zit. Pro-propaganda helpt daar niks aan zonder fundamenten

 • Karel Tichmann

  Die oliepijpleiding gaat er beslist komen, wat het is in belang van het land. Amerika is de grootste olieproducent van de wereld, er is zovéél olie in Amerika dat het hele land drijft gewoon op die oliebel. Er is ook genoeg aardgas en steenkool om de hele wereld te voorzien voor een lange tijd. Oliereserves zijn nu 43,8 miljard vaten (6.96×109 m3) Aardgasreserves 364,8 Tcf in 2017 tot 384,9 Tcf in 2018 - een stijging van 5%. Steenkoolreserves staat op 253 miljard ton. Benzine 0.49 euro p/liter.

 • Gino Denil

  Een rechter beslist dat niet omwille van de mooie ogen van één of andere deerne van de Sioux. Maar op basis van wetten en verdragen met die bevolkingsgroep.

 • Christine Laevers

  Karel Tichmann : neem met de timemachine plaats op een trein eind 19de eeuw en schiet met een geweer alle bizons af. Dat profiel past perfect bij u.

 • Karel Dierckx

  De pijplijn loopt onder andere onder het Oahe meer, Karel Tichmann, en de VS hebben een verdrag ondertekend met de Sioux over de waterrechten van dat meer. Er kan niet gegarandeerd worden dat er niet eventueel ruwe olie via een lek in dat meer terecht kan komen, wat in strijd zou zijn met dat verdrag. Het is dus zeker niet zo dat de overheid daar maar mag doen wat ze wil.