Ted Cruz stapt uit race

Trump en Sanders winnen voorverkiezing Indiana

Ted Cruz stapt uit de Republikeinse race om de presidentsnominatie, dat heeft hij gezegd tijdens een toespraak na zijn nederlaag in de Amerikaanse staat Indiana. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump won eerder op de dag overtuigend in Indiana. Daarmee wordt het onvermijdelijk dat Trump de Republikeinse nominatie in de wacht zal slepen.

Op Twitter bedankte Trump Indiana voor de overwinning en riep hij Cruz op de handdoek in de ring te gooien. "Leugenaar Ted Cruz zei altijd dat moest en zou winnen in Indiana. Als hij verliest, moet hij met pensioen gaan en stoppen met geld en tijd te verspillen", zo klonk het.

"Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik zou verderdoen zolang er een kans was op overwinning. Vanavond moet ik met pijn in het hart meedelen dat die kans er niet meer is", deelde een teleurgestelde Cruz live op televisie mee aan zijn supporters.

Trump haalt in Indiana een monsterscore van 53,2 procent. Ted Cruz volgt met 36,6 procent en John Kasich staat op 7,6 procent. Door zijn overwinning van vannacht heeft Trump nu 1044 afgevaardigden. Cruz is gestrand op 572. Er zijn 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie te winnen. De kans dat Trump dat aantal behaalt tussen nu en de laatste voorverkiezingen van 7 juni is nu aanzienlijk gestegen. Bij de laatste negen voorverkiezingen moet hij nog maar 40 procent van de 445 afgevaardigden winnen.

Cruz voor Kasich uit de race

Het is opmerkelijk dat Cruz uit de race stapt voor John Kasich, die minder afgevaardigden heeft dan Cruz en dus zeker niet voldoende afgevaardigden kan binnenhalen voor de Republikeinse conventie. Kasich uitte op Twitter zijn waardering voor de Senator uit Texas.

Bij de Democraten won Bernie Sanders van Hillary Clinton met 52,4 procent tegen 47,6 procent. Het was een erg spannende nek-aan-nekrace waarbij pas laat in de nacht kon voorspeld worden wie zou winnen.

Sanders bedankte na zijn overwinning op Twitter de kiezers, en verklaarde dat "de politieke revolutie wint in Indiana".

Ondanks het verlies van Hillary Clinton vannacht is de presidentskandidate zo goed als zeker van de nominatie. Ze heeft immers een fikse voorsprong opgebouwd op Bernie Sanders wat betreft het aantal afgevaardigden. Tot de verkiezing in Indiana had Clinton al 2.165 afgevaardigden verzameld, tegenover 1.357 voor Sanders.

De socialist maakt volgens The Guardian ook kans om te winnen in West Virginia op 7 mei en in Oregon op 17 mei, alvorens te strijden om de hoofdvogel van de verkiezing op 7 juni in Californië, waar 546 afgevaardigden op het spel staan.

AFP
AFP
AFP