Techbazen Silicon Valley denken bron eeuwige jeugd gevonden te hebben: in bloed van jongeren

Miljardair Peter Thiel (50) is een van de aanhangers van de nieuwe techniek.
AP, ANP Miljardair Peter Thiel (50) is een van de aanhangers van de nieuwe techniek.
Ze geloven steevast in de toekomst, maken innoverende producten waarvoor de wereld stormloopt en zijn vaak miljardair nog voor ze hun 30ste verjaardag vieren. Maar waar topmanagers uit Silicon Valley géén vat op hebben, is ouder worden. Of niet? Want een controversiële nieuwe kuur die beweert de klok niet alleen stop te kunnen zetten maar ook terug te draaien, maakt er enorm opgang.

De techniek heet parabiose en bestaat erin dat patiënten (ouder dan 35) plasma toegediend krijgen van jonge donors (16-25 jaar). Goedkoop is het niet: voor twee liter betaal je al gauw 6.700 euro, zo blijkt onder meer uit de prijslijst van Ambrosia, een jong bedrijfje in San Fransisco dat de procedure aanbiedt. Zelf haalt Ambrosia zijn voorraad plasma bij bloedbanken.

"Onze eerste klanten waren grote bazen van biotechbedrijven, maar intussen is ons cliënteel al een stuk uitgebreid", aldus oprichter Jesse Karmazin. "We krijgen vooral mannen over de vloer van in de zestig. Maar de leeftijd varieert van dertigers tot negentigers. 10 tot 15 procent van hen combineert dat met nog andere therapieën en diëten om het verouderingsproces tegen te gaan."

Een van de bekendere aanhangers van de nieuwe techniek is miljardair en tech-investeerder Peter Thiel (50). Hij was medeoprichter van PayPal en een van de eerste investeerders van Facebook.

Peter Thiel
Reuters Peter Thiel

Wetenschappers experimenteerden voor het eerst met parabiose in de jaren vijftig. Door plasma van een jonge muis toe te dienen aan een ouder exemplaar, werd het verouderingsproces omgekeerd. Vermoedelijk omdat jong bloed veel proteïnen bevat die de celfunctie bevorderen en het de productie van die proteïnen in het lichaam van de ontvanger kan verhogen. Met als resultaat dat het weefsel zich sneller kan herstellen en minder snel mankementen gaat vertonen.

Controversieel
Maar in die proeven schuilt meteen ook de redenen waarom de behandeling controversieel is. Er zijn alleen nog maar test gebeurd op dieren en er is geen enkel bewijs dat het ook zou werken bij mensen. De eerste proeven op mensen zijn wel al van start gegaan, maar de eerste successen zouden volgens specialisten toe te schrijven kunnen zijn aan het placebo-effect. "Mensen wíllen geloven dat het werkt", aldus Tony Wyss-Coray, een neurowetenschapper aan de universiteit van Stanford. "We begrijpen ook nog helemaal het mechanisme niet achter het succes dat we boekten bij muizen."

ap

Er kwam ook kritiek op het feit dat er in de studie geen placebogroep is. Normaal gezien moet een deel van de testpersonen het echte product krijgen en een deel iets wat niet werkt. En ook problematisch is dat de patiënten degenen zijn die het onderzoek financieren.

Geld
De techbazen laten het echter niet aan hun hart komen, zo blijkt. Thiel is overigens niet de enige investeerder die geld pompt in een techniek die veroudering tegengaat. Ook Larry Ellison (de medestichter van Oracle), Jeff Bezos (stichter van Amazon) en Sergey Brin (de mede-oprichter van Google) stoppen geld in de research naar het stoppen van het verouderingsproces.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • C V

  Oud en lelijk worden we allemaal...

 • M Haaren

  Schandalig en niet bewezen dat het werkt...

 • David Lievens

  Serieus... dat geloven ze al eeuwen... en het is allang bewezen dat zoiets bullshit is. Uw cellen worden daardoor niet vernieuwd en die verouderen.

 • ronny verstraete

  De wereld draait zot

 • Georges P

  Alles voor t geld uit uwe zak te kloppen, gebakken lucht en de grootste onnozelaar gelooft dat ook nog.