Te weinig leerkrachten in Nederland door griep, leerlingen massaal naar huis

Een griepprik kan je niet verplichten voor leerkrachten, klinkt het.
Photonews Een griepprik kan je niet verplichten voor leerkrachten, klinkt het.
Scholen moeten leerkrachten gratis een griepprik geven. Dat zegt de Nederlandse viroloog en griepexpert Ab Osterhaus. Bij onze noorderburen hebben ze momenteel de grootste moeite om leerkrachten te vinden, door de griepgolf. Er worden zelfs volledige klassen naar huis gestuurd.

In Nederland woedt al zeven weken een griepepidemie. En dus zitten veel leraren ziek thuis. Gisteren nog werden na het middaguur meer dan 4.000 leerlingen naar huis gestuurd, verspreid over heel Nederland.

Als de leraren ingeënt waren, zou het griepverzuim fors lager liggen, weet Osterhaus. "Klaslokalen zijn infectiehaarden. De griepprik werkt, dat is aangetoond." Volgens de viroloog is het voor een school goedkoper de griepprik aan te bieden dan vervangers in te huren voor afwezige leerkrachten. In de gezondheidszorg wordt wel standaard een griepprik gegeven aan werknemers. 

De vakbond CNV stelt dat men leraren niet kan verplichten hen te laten inenten. "Dat bepaalt de leerkracht zelf, hij doet met z'n lichaam wat hij wil. Een werkgever heeft hier niets over te zeggen'', stellen ze. "Met het uitdelen van griepprikken geraken de problemen niet opgelost. Het stijgende lerarentekort moet structureel aangepakt worden."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Cor Dierckx

    Het is nu algemeen geweten dat de ziekte coëfficiënt bij ambtenaren meer dan eens zo hoog is al bij de rest van de werkende bevolking.

  • bert paulussen

    Ik lees: "Het stijgende lerarentekort moet structureel aangepakt worden.” Tsja, binnenkort ook in België. Als je stelselmatig de (weinige = 3) voordelen afpakt van de leerkrachten (goed pensioen, vaste benoeming, vakantie), dan blijft alleen nog het mager loontje over. Je hoeft dan ook niet verwonderd te zijn dat de meesten bedanken voor deze zware en moeilijke job, en hun heil zoeken in de privé-sector.

  • Bea Blunty

    En wat met leerkrachten die geen griepprik MOGEN nemen op advies van hun arts?