Te weinig eten in Argentinië door landbouwstaking

UNKNOWN

Argentinië kampt met een voedseltekort door de staking van de Argentijnse landbouwers, die vandaag een 19de dag inging. De landbouwers voeren actie omwille van de hogere belasting die de regering wil invoeren op uitgevoerde landbouwproducten. Ondanks de aanwakkerende woede van de bevolking hebben de onderhandelingen met de regering nog niets opgeleverd.

150 procent duurder
Het bevoorradingstekort in vleeswaren is scherper geworden en sommige producten kennen een prijsstijging tot 150 procent. Dat meldt Hector Polino, verantwoordelijke van een verbruikersorganisatie.

Tuk op vlees
Vlees is het geliefkoosde voedsel van de Argentijnen, die 74 kg vleeswaren per inwoner per jaar verorberen. De voorraad slinkt echter zienderogen in de supermarkten. En dat wordt stilaan ook het geval voor gevogelte, melkproducten en groenten.

Nieuwe president
De belangrijkste landbouworganisaties hadden zaterdag de voortzetting van hun actie aangekondigd. Het is het eerste grootschalige conflict sinds de nieuwe president Cristina Kirchner aan de macht is gekomen.

Protest tegen hoge taksen
De boeren protesteren tegen de hoge taksen op de uitvoer van landbouwproducten. De exportproducten brengen het land gemiddeld 55 miljard dollar op.

Contracten kwijt
De stakingsbeweging blokkeert de verhandeling van landbouwproducten en vormt een rem op de bevoorrading van de markt. De gevogeltesector is al zwaar getroffen door het verlies van belangrijke buitenlandse contracten. (belga/eb)