Te weinig acties voor klimaat: Australische eilandbewoners dienen klacht in bij VN

Vorige week zondag vond in Canberra nog een grote klimaatbetoging plaats.
EPA Vorige week zondag vond in Canberra nog een grote klimaatbetoging plaats.
Australische eilandbewoners hebben een klacht ingediend bij de Verenigde Naties tegen de overheid omdat die te weinig acties onderneemt tegen de klimaatverandering. Dat schrijft The Guardian. Het is de eerste keer dat atolbewoners een klacht indienen tegen een natiestaat.

Acht bewoners van de eilanden in de Torres Strait, ten noorden van Australië, dienen de klacht in bij de mensenrechtencommissie van de VN in Genève. Ze beschuldigen de regering van de conservatieve premier Scott Morrisson ervan geen maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering. Ze vinden dat Canberra door het gebrek aan acties om de CO2-uitstoot te reduceren zijn verplichtingen rond de mensenrechten niet nakomt. Volgens advocaten van ngo ClientEarth schendt de overheid zo het recht op cultuur, familie en leven van de bewoners.

Volgens de eilandbewoners zijn de effecten van de klimaatverandering vandaag al zichtbaar door de stijging van de zeespiegel, sterke getijdenwisselingen, erosie en overstromingen. De eilanden worden bewoond door afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners en bevatten spirituele sites. "Het idee dat mijn kleinkinderen of zelfs achterkleinkinderen verplicht zijn om te vertrekken door effecten die we zelf niet in de hand hebben, is vreselijk", aldus een bewoner aan The Guardian. 

EPA

12,4 miljoen
De bewoners eisen dat de Australische overheid minstens 20 miljoen Australische dollar (12,4 miljoen euro) vrijmaakt voor noodmaatregelen -zoals het bouwen van dijken- en investeringen doet om te verzekeren dat de eilanden bewoonbaar blijven. Daarnaast vragen ze een engagement om de CO2-uitstoot met minstens 65 procent te verlagen tussen 2005 en 2030 en om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. 

Australië is een van de grootste uitstoters van CO2 en heeft zijn uitstoot de afgelopen jaren zelfs vergroot, ondanks de internationale inspanningen. Het klimaat is een belangrijk thema in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 18 mei. Volgens een recente peiling vindt 61 procent van de Australiërs dat de overheid de klimaatkwestie moet aanpakken. Tot nu toe blijven de engagementen van de verschillende partijen echter eerder bescheiden.

EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Dit is een schoolvoorbeeld van ontelbare andere situaties die zich zullen voordoen. Het zal gaan van kleine schaal naar grote schaal.