Te lage score: 23 miljoen Chinezen mogen niet meer reizen omdat ze te weinig ‘punten’ hebben

Een camera aan een metrostation in Peking.
REUTERS Een camera aan een metrostation in Peking.
De Chinese overheid heeft in 2018 in totaal 23 miljoen burgers verboden een trein- of vliegticket te kopen. De Chinezen in kwestie hadden een te lage score in het ‘sociaal kredietsysteem’, waarbij elke burger een bepaald aantal punten krijgt afhankelijk van zijn gedrag.  

Volgens een overheidsrapport konden 17,5 miljoen mensen vorig jaar geen vliegticket kopen, nog eens 5,5 miljoen anderen kregen een verbod opgelegd om nog een ticket voor een hogesnelheidstrein te kopen. In 2017 ging het ‘nog' maar om 6,15 miljoen mensen die geen vlucht meer konden boeken.

Het ‘sociaal kredietsysteem’ werd in 2013 geïntroduceerd en moet volgend jaar volledig operationeel zijn. De voorbije jaren werden de eerste experimenten uitgevoerd, en het systeem wordt steeds verder en op steeds meer plaatsen in het land uitgerold. Elke Chinees zal een score krijgen, die naargelang zijn gedrag kan stijgen of dalen.

Bedoeling is volgens de Chinese president Xi Jinping betrouwbaar gedrag te belonen, en ‘onaangepast' gedrag te bestraffen. In de woorden van de overheid zullen “de betrouwbaren mogen gaan en staan waar ze willen, en zullen de onbetrouwbaren geen stap kunnen zetten.” “Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt”, luidt de leuze.

Wie in China op de trein rookt of zonder ticket reist, krijgt naast een boete ook een slechte score in het sociale kredietsysteem.
Vermeer Wie in China op de trein rookt of zonder ticket reist, krijgt naast een boete ook een slechte score in het sociale kredietsysteem.

Gezichtsherkenning

‘Onaangepast' gedrag kan bijvoorbeeld zijn het niet of niet op tijd betalen van belastingen, roken in de trein, verkeersovertredingen begaan, drugs gebruiken of je hond niet aan de leiband laten. Overtredingen worden op verschillende manieren geregistreerd, en steeds vaker automatisch. Zo wordt er al geruime tijd geëxperimenteerd met camera's met gezichtsherkenning aan zebrapaden die registreren wanneer iemand door het rood wandelt. China telde vorig jaar zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. 

Ook worden steeds meer databanken en sociale media-accounts aan elkaar gekoppeld, zodat er geen ontsnappen meer is aan controle. 

Wie onder een bepaald puntenaantal zakt, kan op verschillende manieren bestraft worden. Zo krijgen ‘onbetrouwbare' burgers minder snel toegang tot een lening of verzekering, mogen ze niet meer solliciteren voor bepaalde overheidsjobs of wordt hun internetsnelheid aan banden gelegd. Hun kinderen kan de toegang ontzegd worden tot de beste scholen. Wie goed scoort, krijgt net sneller toegang tot leningen, jobs, vastgoed of een goede school voor zijn kinderen.

Kritiek op het systeem is er genoeg, maar dat lijkt de Chinese communistische overheid er niet van te weerhouden door te zetten met het systeem, integendeel. 

AFP18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Atdhe Halimi

  Een repressieve regering is een bange regering. Dit kan niet eeuwig blijven duren. Ik geloof eerlijk dat China opnieuw uitgesplitst zal worden in kleine staten, massale onrust en oorlogjes zullen Azië terroriseren. Een dergelijk regering kan niet blijven bestaan.

 • yves dekeersschieter

  In West-Europa is het juist andersom, hoe meer associaal gedrag hoe groter de beloning

 • Ludwig Vanden Boer

  Hier hebben ze hetzelfde systeem maar hier worden de daders van sociaal onaangepast gedrag beloond en de slachtoffers in de kou gelaten. Verschil moet er zijn.

 • Gerd Peeters

  Dat is wel iets te streng.

 • Gino Denil

  Ze willen geen klassenmaatschappij en gelijkheid. Maar ze creëren wel zelf een klasse tweederangsburgers door hen en hun kinderen levenslang te stigmatiseren voor banale feiten.