Taxichauffeurs blokkeren terminals luchthaven Parijs

PHOTO_NEWS
Door een protestactie van taxibestuurders is donderdagmorgen de toegang tot drie terminals van de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle geblokkeerd. De actie, waaraan ook Belgische chauffeurs deelnemen, levert hinder op voor het verkeer in verschillende wijken van de Franse hoofdstad. Volgens de politie komen daarnaast ook taxibestuurders samen in Orly, vlakbij de andere grote luchthaven in Parijs.

Even na 6 uur werd de toegang tot de luchthaventerminals 2D, 2E en 2F geblokkeerd, zo vernam het Franse persbureau AFP van een bron bij de luchthaven in Roissy. In het noorden van Parijs verloopt het verkeer richting de luchthaven ook erg moeizaamVerwacht wordt dat in totaal duizenden boze taxichauffeurs zullen samenkomen aan de Parijse luchthavens en treinstations. Ook in Nice, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Lyon en Rijsel zullen donderdag gelijkaardige acties plaatsvinden.

De chauffeurs protesteren op die manier tegen de "wilde concurrentie" van apps als Uber, die hun diensten aanbieden zonder over een taxivergunning te beschikken.

Sinds januari heeft de Franse regering meer dan 420 gerechtelijke procedures opgestart tegen taxi's van niet-professionelen die gebruik maken van Uber. De dienst is onlangs ook opgestart in grootsteden als Marseille, Straatsburg en Nantes, tot groot ongenoegen van de lokale reguliere taxibedrijven.

Een dertigtal Brusselse taxichauffeurs is naar Parijs afgezakt om de actie te steunen. Wellicht zullen ook de actievoerders in Rijsel gesteund worden door Belgische collega's.