Tast het zikavirus ook de vruchtbaarheid van mannen aan?

Een baby geboren met microcefalie nadat de moeder met het zikavirus besmet raakte.
EPA Een baby geboren met microcefalie nadat de moeder met het zikavirus besmet raakte.
Muizen die besmet zijn met het zikavirus hebben niet alleen verminderde vruchtbaarheid, hun sekshormonen dalen aanzienlijk en hun testikels krimpen tot 90 procent. Dit ontdekten onderzoekers aan de Washington University School of Medicine. Mogelijk heeft dit ook consequenties bij mannen.

De effecten van het virus zijn hoogstwaarschijnlijk blijvend, aldus de onderzoekers. "De studie gaat natuurlijk wel over muizen, maar we willen hiermee begrijpen wat de consequenties zijn van het zikavirus bij het mannelijke geslacht", zegt co-auteur en hoogleraar Michael Diamond van het centrum voor Human Immunology and Immunotherapy Programs tegen CNN.

De onderzoekers weten niet of zika hetzelfde effect heeft bij mannen. "Het suggereert wel dat het hormoon testosteron om het libido hoog te houden bij mannen vermindert en dat het aantal zaadcellen afneemt na een zika-infectie te hebben opgelopen", aldus Diamond.

Een poster in Jakarta, Indonesië om inwoners in te lichten over Zika.
REUTERS Een poster in Jakarta, Indonesië om inwoners in te lichten over Zika.

Besmetting

"Mensen hebben vaak niet door dat ze onvruchtbaar zijn, totdat ze proberen kinderen te krijgen en dat kan jaren na een besmetting zijn", zegt hoogleraar verloskunde en gynaecologie Kelle Moley aan de Washington University School of Medicin.

Onderzoekers weten inmiddels wel dat een zika-infectie meer dan zes maanden kan overleven in de balzak, lang nadat het virus uit het bloed en de urine van de man is verdwenen.