Tanzania wil geen Duitse vergoeding voor koloniaal verleden

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas samen met de voorzitter van de Afrikaanse Unie H.E. Quartey Thomas Kwesi in Addis Ababa, Ethiopië tijdens zijn meerdaags bezoek aan verschillende Afrikaanse landen.
REUTERS De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas samen met de voorzitter van de Afrikaanse Unie H.E. Quartey Thomas Kwesi in Addis Ababa, Ethiopië tijdens zijn meerdaags bezoek aan verschillende Afrikaanse landen.
De Tanzaniaanse minister van Buitenlandse Zaken Augustine Mahiga eist geen compensatie van Duitsland voor misdaden begaan tijdens het Duitse koloniale bewind in zijn land. De oppositie en andere groepen hadden voor zo'n vergoeding gepleit.

Na een ontmoeting met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas in Dar es Salaam gisteren, verklaarde Mahiga dat er volgens hem betere manieren zijn voor de twee landen om elkaar te steunen dan via een eis tot compensatie. 

Ook een vraag om Tanzaniaanse objecten uit Duitse musea terug te bezorgen, kwam er niet. De Tanzanianen willen zelfs helpen met archeologische projecten. Maas van zijn kant beloofde hulp bij de restauratie van koloniale gebouwen.

Deel van het Duitse leger

Tanzania was deel van Duits Oost-Afrika van 1885 tot de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog in 1918. Tijdens die oorlog vochten Tanzaniaanse soldaten als deel van het Duitse leger tegen de Britse, Belgische en Portugese troepen. Duizenden kwamen om.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Hunter

    Als je begint met compensatie te vragen aan alle veroveraars uit de geschiedenis, dan stop je niet. Te beginnen met de islamitische veroveraars en slavendrijvers in Afrika en ver daarbuiten. Ja maar zal er een wijsneus opperen, die hebben het veroverde land nooit teruggegeven, die zitten daar nog altijd...

  • pietertje Kamp

    Verstandig man, eenmalige compensatie tov economische ontwikkeling waarvan ook duitsland kan profiteren.