Exclusief voor abonnees

Tante verdronken peuter Alan vertelt hoe zij het gezin de zee op dreef: "Ik wilde alleen maar helpen"

2 september 2015. Het lichaam van het verdronken vluchtelingenjongentje Alan Kurdi op het strand van de Turkse kustplaats Bodrum. De driejarige peuter is omgekomen tijden een mislukte overtocht naar het Griekse eiland Kos.
epa 2 september 2015. Het lichaam van het verdronken vluchtelingenjongentje Alan Kurdi op het strand van de Turkse kustplaats Bodrum. De driejarige peuter is omgekomen tijden een mislukte overtocht naar het Griekse eiland Kos.
In 2015 schokte de foto van het aangespoelde lichaam van Alan Kurdi (2) de wereld. Zijn tante Tima Kurdi, schrijver van The Boy on the Beach, verloor het complete gezin van haar broer. Een gezin dat zij al jaren probeerde te helpen, en dat zij ten slotte adviseerde de zee op te gaan.

Alan wordt het gezicht van de vluchtelingencrisis in Europa. Maar het drama dat zich had afgespeeld tussen de Turkse havenstad Bodrum en het Griekse eiland Kos, een afstand van ongeveer 4 kilometer, had nog meer levens geëist: naast Alan waren ook zijn oudere broertje Ghalib, hun moeder Rehanna en twee andere opvarenden verdronken. Alleen vader Abdullah had het overleefd.

Nu, drie jaar later, beschrijft de tante van Alan, Tima Kurdi (1970) in haar boek The Boy on the Beach hartverscheurend gedetailleerd hoe zij niet alleen het geld voor de oversteek aan haar broer Abdullah gaf, maar ook hoe zij als ‘zeurende, paranoïde, oudere zus’ haar jongere broer en zijn gezin de zee op dreef: ‘Wat mankeert je? Iedereen vlucht naar Europa! Wanneer neem jij een besluit?’, zei Tima tegen hem.

Met tranen in haar ogen zegt ze nu: ‘Ik wilde alleen maar helpen.’

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  Ik geloof van die foto niks volgens mij is dat kind daar neergelegd,alhoewel dat ik het erg vindt voor dat kind

 • willem piening

  Waar is nu het recht op privacy?

 • Henri Troyat

  Heel heel erg voor het kindje, maar men misbruikt het na zijn dood. Een lichaam spoelt anders aan uit zee.

 • joeri gielen

  Foto is gefotoshopt.....kind is ergens anders verdronken (erg ja) maar daarna door hulpverleners een 200 meter verderop gelegd om deze foto te maken . Puur om symphatie op te wekken bij mensen zodoende dat deze geld zouden geven aan diezelfde hulpverleners.....Dikke schande.

 • Klaus Van Damme

  Nee hoor Valentinoke. Had het gezin niet op zoektocht gegaan naar gratis geld en levenslang zuigen aan de tiet van het ocmw, dan had Alanneke nog geleefd! Dus aan al die transmigrantjes en zogezegde oorlogsvluchtelingen, blijf waar ge zijd en probeer er ginder iets van te maken. Onze voorouders hebben dat hier ook moeten doen!